Jaunumi

30.11.2023 - 06.01.2024 MADARA NEIKENA "Varbūtības"

30.11.2023 - 06.01.2024

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Fjordi un skursteņi. 2023, audekls, eļļa, 74,5x55 cm

MADARA NEIKENA

Varbūtības


“Katra glezna ir kā fragmentēta atmiņa, ko atceros kā varbūtību. Būšana citur iespaido mani un atstāj nospiedumus arī gleznojot. Nevar nepamanīt vai noslēpt, ka ainava, ko gleznoju, nav sastopama tepat Latvijā, tā lūkojama ziemeļos. Kad biju ļoti maza, zīmēju trollīti Muminu no Tūves Jansones grāmatām. Agrā bērnībā lasītās grāmatas ir ļoti mani iespaidojušas līdz pat šodienai, lai gan tas naivums un sapņainums ar laiku zūd un brūk. Paliek tikai kā pieļāvums, kā varbūtība, ka iespējama ir citāda, ideāla sapņu pasaule, kā nezūdoša gaisma, ko redzam vai neredzam, bet jūtam. Par Ziemeļvalstīm, kas ir tepat pāri jūrai, man izsenis bijusi liela ziņkāre, vēlme tur nonākt un savām acīm redzēt, vai tas, kas grāmatās lasīts, tur ir patiešām, ir īsts, dabas skarbums, kalni, fjordi, arī nostāsti par troļļiem un brūnais siers, un aurora borealis… Un tā, soli pa solim, nonācu pie viena, pie otra un trešā nezūdošās gaismas lauka, pieļaujot varbūtību, ka tā bija, ir un būs…” Madara Neikena, 2023.

Madara Neikena pieder pie jaunākās paaudzes latviešu gleznotājiem un ir viena no retajiem māksliniekiem, kuri iet dabā un glezno a la prima. Gleznotājas uzmanību saista marīna un piejūras ainava – krāsas un gaismas mijiedarbība, ko Madara Neikena pārvērš nosacītā ainavā, kam piemīt meditatīvs raksturs gan mākslas radīšanas, gan recepcijas līmenī. Darbus raksturo krāsas un ainavas vieglums, lakoniska līdz minimālismam gleznieciskā izteiksme, kur gleznas kompozīcija un emocionālais vēstījums dažkārt tiek ievilkts tikai ar pāris līnijām.
Madara Neikena (1988) beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju, Glezniecības nodaļu (2015). 2014.gadā saņēmusi „SEB stipendiju glezniecībā” (Latvija) un „Premio Marina di Ravenna 2014” (Itālijā). Kopš 2010. gada piedalījusies vairākās grupas izstādēs Latvijā un ārzemēs, sarīkojusi 8 personālizstādes. Madaras Neikenas gleznas iekļautas ROCHE Latvija mākslas kolekcijā (Rīga, Latvija). Madara Neikena dzīvo un strādā Rīgā, Latvijā.

Vairāk par izstādi:

https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/kulturas-rondo/izstade-satikusas-madaras-neikenas-saulainas-gleznas-un-marko-me.a185686/