Jaunumi

02.11. - 25.11.2023 ANNA HEINRIHSONE "Kad es nomiršu, kļūšu par gaisu, kuru tu elposi"

02.11. - 25.11.2023

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Anna Heinrihsone. 3. 2023, audekls, eļļa, 217x172 cm. Fragments

ANNA HEINRIHSONE

Kad es nomiršu, kļūšu par gaisu, kuru tu elposi


„Vide, kurā dzīvoju, ir pilna apmāna un aizmiglotām sentencēm. Es pati arī meloju un daudz ko pasaku diametrāli pretēji tam, kā patiesībā domāju. Meklējot kādu izeju no šīs situācijas, rokos arvien dziļāk pagātnē. Vairs ne tikai savā, bet to cilvēku, kuru pievilkšanās saikni jūtu vēl arvien. Dažreiz jūtu, ka skatos ainavā vai uz kādu ielas stūri ar viņu acīm.
Gribas saprast, ko viņi varēja un gribēja izdarīt, lai apzinātu katru mirkli, kuru ir nepieciešams piedzīvot. Jo vairāk skatos sevī, jo skaidrāk redzu punktus, kuri savieno laika attāluma matēriju. Viss ir saistīts. Visdrīzāk arī tajā bezgalībā ir pilns ar meliem, taču tos uztveru kā savus, nevis no citiem piedzīvotos,” 
Anna Heinrihsone, 2023.

Anna Heinrihsone (1970) ir viena no ievērojamākajām Latvijas laikmetīgajām scenogrāfēm un kostīmu māksliniecēm ar starptautisku pieredzi. Kopš 1995. gada radījusi dekorācijas un kostīmus vairāk nekā 100 teātra izrādēm Latvijā, Igaunijā un Krievijā. Paralēli scenogrāfijai regulāri rīko personālizstādes un piedalās glezniecības grupu izstādēs. Jau vairākus gadus kā savu glezniecības motīvu Anna Heinrihsone izmanto fotogrāfijas no ģimenes arhīva, koncentrējoties uz momentiem, kuros varoņi ir savstarpēji emocionāli tuvi un atbrīvoti.
Annas Heinrihsones darbi publiskajās kolekcijās – Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (Rīga, Latvija), Swedbank mūsdienu mākslas kolekcijā (Rīga, Latvija) un KUMU Mākslas muzejā (Tallina, Igaunija).

Vairāk par izstādi:

https://www.diena.lv/raksts/kd/recenzijas/lidz-pedejam-elpas-vilcienam.-annas-heinrihsones-izstades-recenzija-14309046