Jaunumi

28.07. - 13.08.2022 PAULIS LIEPA "Izmaiņas ainavu elementos"

28.07. -13.08.2022

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Triptiha "Getting dark" 2.daļa. 2022, saplāksnis, akrils, tipogrāfijas krāsa, 120x60x6,4cm

PAULIS LIEPA

Izmaiņas ainavu elementos


Savos darbos Paulis Liepa reflektē par filozofiskiem un aktuāliem notikumiem plašā diapazonā - no pēdējā laika kara sadursmes punktiem līdz vienkāršiem sadzīves priekšmetiem un tēmām: iela, internets, ziņas, reklāma. No vienas smalkas zīmes līdz pat veselai zīmju kolekcijai, kas konceptuāli un saturiski ir patiesības meklējumi, cīņa par ietekmes sfērām, kontrole pār ģeogrāfiskām vienībām, zemes dzīlēm no to šķērsgriezumiem, cinisks, auksts aprēķins, un cilvēce kā bezgalīgi sarežģīts mehānisms, kur karš, diemžēl, ir neatņemama tās pastāvēšanas sastāvdaļa.

Jaunākie darbi no sērijas “Izmaiņas ainavu elementos” stāsta par “tektonisko plātņu kustību, kas pamazām, bet nenovēršami maina lietu kārtību ap mums, liek mainīties arī mums pašiem, gan samierinoties ar lietu dabisko ritumu, gan impulsīvi reaģējot uz ārējiem kairinātājiem. Matērijas sadalīšanās un pārdzimšana, elektrizētu viļņu svārstības gaisā vai satricinājumi kaut kur tepat blakus, kas atmodina pirmatnējos instinktus, saasinās maņas un pasaule drīz vien kļūst gandrīz melnbalta, saulrieti asinssarkani, bet vakara brīze atnes šaujampulvera smaku.
Netveramais krēslas iestāšanās mirklis, kad ainavas elementi pārvēršas par siluetiem, detaļas pakāpeniski izzūd, naktsputni sāk medības, bet kaut kur pie horizonta tiek ieņemtas jaunas teritorijas un piešķirtas jaunas pakāpes.”(Paulis Liepa)

Paulis Liepa savos jaunākajos darbos ir novērsies no grafikas, tā vietā radot jaunu autortehniku - uz saplākšņa pamatnes ar akrila krāsu veidotas virsmas faktūrā ieguļas tipogrāfijas krāsas slānis, izceļot smalkumus un akcentējot virsmas reljefu, tādējādi padarot tos par unikāliem, gleznām līdzvērtīgiem mākslas darbiem.

Paulis Liepa (1978) – šobrīd ir viens no zināmākajiem Latvijas grafiķiem ar spilgtu un atpazīstamu rokrakstu. Viņa darbu estētika veidojusies 20. gs. modernisma grafikas kultūras, dizaina, arhitektūras un inženiertehnisko zīmējumu iespaidā, īpaši atskatoties uz 60.–70. gadu vizuālo estētiku, ko mākslinieks izmanto kā savu izteiksmes valodu.
Paulis Liepa beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu (1997–2003). Kopš 1996. gada sarīkojis 15 solo izstādes Latvijā, Igaunijā, Dānijā un Krievijā un piedalījies vairāk nekā 60 grupu izstādēs un starptautiskos projektos Latvijā un ārpus tās. Pauļa Liepas darbi atrodas vairākās publiskās kolekcijās – Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Rīga, Latvija), Deutsche Telekom mākslas kolekcija (Berlīne, Vācija), KAI10|Arthena Fonds (Diseldorfa, Vācija), Simmons Contemporary mākslas kolekcija (Londona, Lielbritānija), Kaļiņingradas Valsts mākslas galerijā (Kaļiņingrada, Krievija).