Jaunumi

28.07. - 13.08.2022 LAURA VEĻA "Izolene"

28.07. -13.08.2022

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Istaba 7. 2021, jaukta tehnika, 25x20x4cm

LAURA VEĻA

Izolene


“Vai pastāv kāda mācība, ka nedrīkst skatīties citu cilvēku logos? Tomēr vienmēr ātri cenšos novērsties, ja skatiens nejauši ieklīst kāda logos. Nekur nerakstītais piecu sekunžu likums. Vienlaicīgi tik intriģējoši, kā pētīt cilvēkus sabiedriskajā transportā, slēpjoties aiz saulesbrillēm. Atceros, ka reiz kādi cilvēki bija uzrakstījuši sūdzību, ka viņu kaimiņi savā dzīvoklī pastaigājas kaili. Tad, kur ir tā problēma - cilvēkā, kurš nespēj neskatīties, vai tiem, kuriem vienalga, ka viņus var ieraudzīt? Manuprāt, cilvēkam, skatoties logos, jābūt gatavam, ka tur redzētais var šokēt un būt, kas pilnīgi negaidāms. Līdzīgi ir ar mākslu.
Izolene ir simbolisks skatījums par būšanu ‘ārpus’. Darbi tapuši laikā, kad ballītes bija pieklusušas un satikšanās ierobežotas, iztēlojoties, ko varētu darīt citi cilvēki savos mājokļos. Skatītājs/autors atrodas ārpusē.. loga virsmā atrodama tikai atblāzma atspīdumā. Logs ir ietvars tam, kas notiek iekšpusē, kā starpstadija starp iekšu un āru. Un, ja acis esot logs uz cilvēka dvēseli, tad logs varētu būt arī dvēseles ceļš uz acīm.”(Laura Veļa, 2022)

Laura Veļa pēta identitātes un sociālās atmiņas jēdzienus, kurus izmanto par idejisko pamatu saviem mākslas darbiem, parādot mūsdienu trauksmi un veicot jaunu formu un tehniku izpēti. Māksliniece attīsta savu rokrakstu, apvienojot vecās skolas glezniecības un zīmēšanas tradīcijas ar jauniem materiāliem un medijiem. Galvenais radošais impulss nāk no sociālās vides un identitātes/laika pētījumiem un novērojumiem. Savos darbos viņa atsaucas uz padomju okupācijas traumu ietekmi uz mūsdienu cilvēka identitāti, kā arī uz kvantu fizikas mitoloģiju.

Laura Veļa (1983) ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu ar maģistra grādu un šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijas praktiskajā doktorantūrā. 2021. gadā saņēma Ziemeļvalstu un Baltijas jauno mākslinieku balvu glezniecībā 2020, 2017. gadā ieguvusi Borisa un Ināras Teterevu fonda stipendiju. Kopš 2014. gada piedalījusies 30 grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā un Vācijā, no kurām ievērojamākās ir Užutraķa mākslas festivāls 2021 (Užutrāķi, Lietuva), “Točka” (2020, Rīga, Latvija) un “Emerging Lines” (2019 Berlīne, Vācija); kā arī sarīkojusi 7 personālizstādes. Pēdējos gados Laura Veļa  piedalījusies starptautiskos mākslas mesēs -  Stroke Art Fair (2022 Minhene, Vācija), Discovery Art Fair  (2021 Ķelne, Vācija) un  Art Vilnius (2019, Viļņa, Lietuva).