Jaunumi

20.01. - 12.02.2022. KLĀVS LORIS "Sabotāža"

20.01. - 12.02.2022

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

KLĀVS LORIS

Sabotāža


„Izstādes “Sabotāža” galvenā vadlīnija balstīta personiskā refleksijā par savu lomu sabiedrībā un sabiedrību sev apkārt. Regulāru pašiznīcināšanos un nemitīgu augšanu paralēli. Dažādie iekšējie stāvokļi gleznās risināti ar metaforu un filozofisku konceptu palīdzību, kas galvenokārt balstīti filozofa Frīdriha Nīčes darbā “Tā runāja Zaratustra” un idejā par „Pārcilvēku”, kā arī šodienas cilvēkam tik zināmā un psihiatrijā plaši pētītā tēmā - cikliska sevis sabotēšana un veidošana no jauna. Publikas acīm idealizējam savas dzīves un spodrinām alter ego, tomēr reālajā pasaulē esam iesprūduši starp primātu un ideju par “Pārcilvēku”.
Darbu centrā glezna “Potjomkina priekškars”, kur metaforiskā veidā ilustrēju savu redzējumu par šodienas pasaules iluzoro kārtību – sociālie mediji, influenceri, politiski notikumi utt. Kā atsauci izmantoju folklorizējušos jēdzienu par „Potjomkina ciemu”, kas apzīmē jebkuru tukšu vai nepatiesu, fizisku vai figurālu konstrukciju, kuras mērķis ir slēpt nevēlamu vai potenciāli postošu situāciju.

Klāva Lora mākslinieka rokraksts vērojams viņa lielformāta darbos, kur gleznotājs nemitīgi eksperimentē ar tehnikām, apvienojot klasisko eļļas glezniecību ar modernākiem medijiem un materiāliem. Šo eksperimentu laikā Klāvs Loris attīstījis savu autortehniku, kurā tiek apvienota fotogrāfija, digitālā druka un klasiskā glezniecība.
Klāvs Loris (1988) beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju (2014). Kopš 2007. gada sarīkojis 8 personālizstādes un piedalījies vairāk kā 20 grupas izstādēs Latvijā un ārzemēs, kuru vidū pēdējo gadu nozīmīgākās - (ne) noteikts - 17. starptautiskā Viļņas glezniecības triennāle (2021, Lietišķās mākslas un dizaina muzejs, Viļņa, Lietuva), Spriedze. Jaunie Latvijas glezniecībā (2016, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, izstāžu zālē Arsenāls, Rīga, Latvija). 2015. gadā Klāvs Loris ieguvis Grand Prix laikmetīgās mākslas biennālē Eiropas jaunrade / JCE. Jeune creation Europeenne. Biennale d'art contemporain (Parīze, Francija).

Vairāk par izstādi:   https://youtu.be/jUoyZlF-4Vw

https://rus.lsm.lv/statja/kultura/kultura/v-centre-latviyskoy-stolici--sabotazh-i-feykovaja-potemkinskaja-derevnja-kultura1kb.a440432/?fbclid=IwAR2HP20CJ5VOW2URmlt45dHcGcCHDwK32-fBKcbeiboO8QQ1RHiXFJFZRMs