Jaunumi

14.05. - 27.06.2020 ROMANS KOROVINS "Ceļš starp priedi un krūmu"

14.05. - 27.06.2020

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Puse mājas. 2018, audekls, eļļa, 2x (15x21cm)

ROMANS KOROVINS

Ceļš starp priedi un krūmu


„Diptiha formāts... tas ir pats īsākais stāsta veids. te ir tikai... sākums un beigas ) un kaifs starp tiem ))
ja aprakstīt darba saturu... vārdiem, literāri... sanāks štrunts... bezjēga... saturs būtībā ir.. kontrasts un stāsts par attiecībām starp formām, krāsu, līniju, gaismu, triepienu... visu mākslinieka formālo arsenālu.
jo vairāk darbā būs satura slāņu, jo vairāk tas atspoguļos redzamo un neredzamo pasauli mums apkārt... bet prāts te nav klātesošs.
liels formāts spridzina skatītāju visā augumā... kā granāta)) bet mazais formāts viltīgi caurdur sirdi... kā ar adatu )) līdz asarām.
labi, ja diptihā starp darbiem... parādās piesātināts tukšums, kas aptur skatītāja domas un sniedz klusu, meditatīvu noskaņu )) kaut uz īsu brīdi... un skatītājs smaida Monas Līzas smaidu,” Romans Korovins, 2020.

Romana Korovina darbiem – fotogrāfijai, zīmējumam, video vai instalācijai raksturīgs precīzs vērojums, vizuāli paradoksi un humors. Savukārt viņa glezniecība klusi mirdz īpašā gleznieciskā jutīgumā, filozofiskā apcerībā, vienkāršībā un patiesumā. „Pasaule, kas atrodas man apkārt ir priekšmeti ar gaismēnām un kontrastiem...” Kūstošs sniegs, rudens lapas, balta puķe, pīle lidojumā, vējš, glāze, ziepju trauks, ceļš starp priedi un krūmu... ir pieticīgie Romana Korovina stāstu varoņi par glezniecību. „Māksla kļūst par brīnumu, jo tas ir tavs instruments, tava prakse. Vieni meditē, otri glezno. Trešie dzied, ceturtie lūdz Dievu. Patiesībā, kad es gleznoju, man ir tāda sajūta, it kā es būtu atnācis uz grēksūdzi. Kad mācītājs atlaiž grēkus, sajūta ir tāda, it kā tu nupat būtu pabeidzis gleznu.”

Romans Korovins (1973) beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu (1997). Izstādēs piedalās kopš 1991. gada. Sadarbībā ar tādiem izstāžu kuratoriem kā Viktor Miziano, Mark Gisborn, Harald Szeemann, Kristin Dittrich, Alise Tīfentāla, Daiga Rudzāte, Iliana Veinberga, Solvita Krese, Ieva Kalniņa u.c. Romana Korovina darbi eksponēti daudzās Eiropas valstīs un ASV.
Romans Korovins vairākkārt nominēts Purvīša balvai – 2018, 2009, 2008. Saņēmis Latvijas Gada balvu fotogrāfijā - 2006. un 2007. gadā. Viņa darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā, kā arī privātkolekcijās Eiropā un ASV.

 Vairāk par izstādi: 

https://youtu.be/6IPz0ZNhqBg  

https://www.tvnet.lv/6973315/atklata-romana-korovina-personalizstade?gallery=289218&image=13101007

https://www.lsm.lv/raksts/kultura/maksla/makslinieka-korovina-pelekzala-pasaule--izstade-cels-starp-priedi-un-krumu.a359836/

https://www.diena.lv/raksts/kd/maksla/atvertu-plaukstu-lieluma.-galerija-_maksla-xo_-skatama-makslinieka-romana-korovina-personalizstade-14241174

https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/kulturas-rondo/galerija-maksla-xo-aplukojama-romana-korovina-izstade-cels-starp.a129895/