Jaunumi

11.04. - 11.05.2019 MARKO MÄETAMM "Atbildi man!"

11.04. - 11.05.2019

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

MARKO MÄETAMM

Atbildi man!



„Šis projekts ir par komunikāciju. Vai drīzāk par komunikācijas zaudēšanu. Tas ir par sajūtu, kad es ar kādu sazinos ar īsziņu vai kāda cita sociālā tīkla palīdzību, vai e-pastiem. Vientulības sajūta. Sajūta, ka tā vietā, lai būtu vienoti, mēs arvien vairāk attālināmies viens no otra. Cik ļoti citādāk izklausās mūsu domas, kad tās ir tikai burti uz mūsu viedierīces ekrāna. Cik jocīga ir sajūta sēdēt pie datora un rakstīt manai sievai, kas ir tajā pašā dzīvoklī, taču vienkārši citā istabā, sēžot pie cita datora. Kāpēc mēs to darām? Vai arī, cik jocīga ir sajūta, kad cilvēks, kam mēs rakstām, uzreiz neatbild uz mūsu ziņu. Cik gan kaitinoši tas var būt! Pat aizvainojoši. Kāpēc?
Šķiet, ka šobrīd pastāv interesantas, apgrieztas attiecības starp visu šo pieaugošo tehnoloģiju iespēju klāstu, kas piedāvā mums palīdzēt sazināties un pietuvoties citiem cilvēkiem un visai pasaulei, un to, kas notiek dziļi mūsu dvēselē. Visi mani darbi ir balstīti patiesībā vai gandrīz patiesībā,”
Marko Mäetamm.

Marko Mäetamm mākslas prakse ir ļoti autobiogrāfiska – tās centrā ir ģimenes dzīve un sabiedrība. Mākslinieks pēta pelēko zonu starp privāto un publisko. Viņa darbi par spīti to dažkārt drūmajam saturam ir humora pilni. Tie ietver stāstus, kas no pirmā acu uzmetiena šķiet personiski un intīmi, bet patiesībā ir par katru no mums, jo pieskaras cilvēces pamatinstinktiem.
Marko Mäetamm strādā ar dažādiem medijiem – zīmējumu, glezniecību un tekstu, fotogrāfiju, tēlniecību, animāciju. Neatņemama un raksturīgākā viņa darbu sastāvdaļa ir humors („melnais humors”), caur ko mākslinieks meklē atbildes un stāsta gan par briesmīgām globālām norisēm, gan privāto dzīvi, gan šķietamām trivialitātēm, mudina pārdomāt mūsu pašu uzvedības motivāciju.
Marko Mäetamm dzīvo un strādā Tallinā. Beidzis Igaunijas Mākslas akadēmiju (1995). Sarīkojis 65 personālizstādes un piedalījies vairāk nekā 150 grupas izstādes visā pasaulē. Pārstāvējis Igauniju Venēcijas biennālē (2003; 2007). Marko Mētams ir saņēmis vairākas balvas - Kristjana Rauda ikgadējo balvu (Igaunija, 2000), Baltijas Asamblejas balvu mākslā (2009) un Igaunijas Kultūrkapitāla fonda balvu (2011). 2008. gadā mākslinieks saņēmis arī Igaunijas Republikas apbalvojumu – Baltās zvaigznes V šķiras ordeni.

Vairāk par izstādi:

https://www.diena.lv/raksts/kd/recenzijas/klava-lora-un-marko-meetamma-izstazu-recenzija.-pludinajumi-un-rakstitas-gleznas-14218644?fbclid=IwAR0YoKecw9DyabJWInWjgvRMiSEeA8feW4tWGC13RLnKZVyeMS5MpQaGWu4

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/11.04.2019-marko-metams-un-klavs-loris-galerija-maksla-xo.id156146/

Izstādi atbalsta: