Jaunumi

26.09. - 30.09.2018. VIENNACONTEMPORARY 2018

26.09. - 31.09.2018

Marx Halle

Karl-Farkas-Gasse 19, 1030 Vīne, Austrija

Katrīna Neiburga "Lietu atmiņa" 2015, video instalācija

Māksla XO galerija VIENNACONTEMPORARY 2018

Ieva Iltnere, Katrīna Neiburga, Paulis Liepa

STENDS -F 09


No 2018. gada 27. līdz 30. septembrim Vīnē norisinājās starptautiska mākslas mese viennacontemporary 2018, kurā „Māksla XO” prezentēja Pauļa Liepas jaunākās grafikas, veidotas viņa autortehnikā, Ievas Iltneres 2018. gadā tapušās gleznas un Katrīnas Neiburgas video instalāciju “Lietu atmiņa”, kas iepriekš tika izstādīta grupas izstādē “Ornamentālisms. Latvijas laikmetīgā māksla. Purvīša balva” 56. Venēcijas biennāles programmas ietvaros. Ekspozīcijas vienojošais elements ir “Lietu daba”, kas atklājas trīs dažādu autoru un mediju stāstījumā. Katram no viņiem lietu dabai ir savs raksturs.
Ieva Iltnere analizē šodienas cilvēku apsēstību ar materiālās pasaules priekšmetu kolekcionēšanu, krāšanu, arhivēšanu un eksponēšanu. Viņas jaunāko gleznu centrā likta pati mākslas, vai precīzāk crème de la crème par mākslu. Tie ir stāsti par mākslas darbiem un personībām, kas kļuvuši ne tikai par mūsdienu mākslas ikonām, bet ieguvuši arī patērētājsabiedrības fetiša lomu. Ar smalku ironiju un mīlestību Ievas Iltneres gleznotie priekšmeti runā par mūsdienu individa kaislībām, kas nav svešas arī pašai autorei.
Videomākslinieces Katrīnas Neiburgas stāsti ir par dziļi personīgo – lietu atmiņu – pētījumā par mijiedarbību un pēctecība viņas ģimenes sieviešu līnijā trīs paaudzēs. Par mākslinieces analīzes subjektu kļūst sievietes pozīcija, ko nosaka sociālās lomas un tradīcijas. Katrīnas Neiburgas darbus raksturo tēlainība, meklēt pārlaicīgo ikdienišķās detaļās, ekponēt pašai sevi un performativitāte. Viņas projektus kāds varbūt varētu arī uztvert kā egocentrisku – galu galā viņa iepazīst savu laiku, savu apkārtējo vidi – pilsētu – un saviem vienaudžiem.
Paulis Liepa, izmantojot šķietami neitrālas un nepretenciozas vienības, reflektē par filozofiskiem un aktuāliem notikumiem plašā diapazonā – no pēdējā laika kara sadursmes punktiem līdz vienkāršiem sadzīves priekšmetiem un tēmām, kas kopumā ir mākslinieka kā mūsdienu cilvēka dienasgrāmata: darbnīca, sadzīve, iela, internets, ziņas, reklāma... Pauļa Liepas autortehnikas darbos var parādīties no vienas smalkas zīmes līdz pat veselai zīmju kolekcijai, kas konceptuāli un saturiski ir patiesības meklējumi, cīņa par ietekmes sfērām, kontrole pār ģeogrāfiskām vienībām, zemes dzīlēm no to šķērsgriezumiem, cinisks, auksts aprēķins, un cilvēce kā bezgalīgi sarežģīts mehānisms, kur karš diemžēl ir neatņemama tās pastāvēšanas sastāvdaļa.

Projektu atbalsta:             

LIAA pēc 18.04.2016. noslēgtā līguma Nr. SKV-L-2016/57