Jaunumi

07.06. - 10.06.2018. ART VILNIUS'18

07.06. - 10.06.2018

Lithuanian Exhibition Centre LITEXPO

Laisves pr. 5, LT-04215 Vilnius, Lithuania

Māksla XO galerija ART VILNIUS 2018

www.artvilnius.com

Māksla XO galerijas kolekcija ART VILNIUS 2018 godinās Latvijas simtgadi, prezentējot vienus no nozīmīgākajiem mūsdienu māksliniekiem, kuri nominēti visprestižākajai vizuālās mākslas balvai Latvijā – Purvīša balvai. Māksla XO galerijas kolekciju veidos Latvijas gleznotāju Ievas Iltneres, Ģirta Muižnieka, Ivara Heinrihsona un Artura Bērziņa darbi, kā arī Gintera Krumholca skulptūra.

Māksla XO galerijas ekspozīciju ART VILNIUS 2018 aizsāk Latvijas laikmetīgā tēlnieka Gintera Krumholca skulptūra “Saullēkts”. Tā atveido kailu Apolona figūru, kas ar loku attīra mūsdienu debesis no droniem. Droni ir kā simbols mūsdienu traucēkļiem – visiem gadžetiem un tehnoloģijām, kas novērš uzmanību un traucē skatīties un būt vērīgiem. Apollons attīra mūsu domāšanu un redzeslauku. Tas ir labi zināms fakts, ka varavīksne parādās pēc lietus, kad viss sāk kļūt tīrs un skaidrs. Tieši tāpēc Apollons ir varavīksnes krāsās, simbolizējot skaidru redzējumu un attīrīšanos.
Ekspozīcijas centrā Ievas Iltneres glezna – “Renesanses cilvēki”, kur gleznotāja salīdzina renesanses titānus ar mūsdienu cilvēkiem, kas arī spēj izdarīt visu.
Ievas Iltneres jaunākajās gleznās pati māksla ir darbu centrā, vai precīzāk – mākslas crème de la crème. Tie ir stāsti par mākslas darbiem un personībām, kas ir kļuvušas ne tikai par laikmetīgās mākslas ikonām, bet arī ieguvušas fetiša lomu patērētāju sabiedrībā. Ar smalku ironiju un mīlestību Ievas Iltneres gleznotās lietas stāsta par šodienas indivīdu kaislībām, kas nav svešas arī pašai māksliniecei.
Ivara Heinrihsona glezniecība atver piekļuvi vienai no būtiskākām autora personības radošajām izpausmēm. Z I R G S autoram nozīmē ne tikai estētisku aizraušanos ar formu vai romantisku tieksmi, iekšēji piemītoši katrā no mums. Tas ir autors pats. Kaut kas, kas notiek iekšā – apzināts, intuitīvs, vēl neapjausts.
Ģirts Muižnieks  var strādāt uz jebkuras virsmas un ar jebkurām krāsām, jo pats glezniecības process, darbošanās tajā ir būtiskākais. Viņš lieliski apvieno abstraktās mākslas elementus – platus otas triepienus, krāsas lējumus, pilinājumus, švīkājumus, lazējumus ar reālistiska tēlojuma izteiksmes formām – sievietes figūru, acīm, skropstām, lūpām, puķēm, veidojot pusabstraktas un dinamiskas kompozīcijas.
Jaunākie Artura Bērziņa darbi no personālizstādes “Patīknepatīkamība” uztverami kā turpinājums sērijai “Attēldarbi”, kur mākslinieks turpina lasīt un analizēt filozofu tekstus, mēģinot izsekot vienas idejas attīstībai, kas kļūst par attēlu. Zīmējumi uz koka dēlīšiem ir papildināti ar tekstu fragmentiem no Platona, Vitgenšteina, Aristoteļa, Lukrēcija, Kanta u.c.
“[...]Izstādes priekšmets ir dvēsele. Tā tikusi dažādi aprakstīta. Apraksti ņemti kā attēli, kā ierosinājums pētījumiem, kā ierosinājums domām. Fokusā bija jautājums – kā dvēsele spējusi parādīties dažādiem cilvēkiem.
Darbi ir par dvēseli kā iekšējo sajūtu. Par dvēseles dalāmību vai nedalāmību. Par tās labāko attēlu. Par to kā smalkām daļiņām. Par tās līmeņiem. Par to kā dvašu. Par to kā dvēsele izzina pasauli. Par tās dziļumos apslēptu mākslu. Par tās trim spējām. Par tās kavēkļiem un stimuliem vai patiku un nepatiku, vai apmierinājumu un ciešanām.[...]”

Vairāk par Art Vilnius 2018:

http://arterritory.com/ru/pinok/art-jarmarki/7527-artvilnius_2018._pole_vozmozhnostej_i_ne_toljko/