Jaunumi

30.07. - 25.08.2015. Paula Zariņa "Apziņas"

30.07. - 25.08.2015

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

"Septītā apziņa" 2015, audekls/eļļa, 180x160

PAULA ZARIŅA  „APZIŅAS”


No 2015. gada 30. jūlija līdz 25. augustam „Māksla XO” galerijā būs skatāma Paulas Zariņas personālizstāde „Apziņas,” kas gada sākumā tika eksponēta Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā - projektā: „Četras izstādes” kopā ar Viju Zariņu, Kasparu Zariņu un Martu Zariņu-Ģelzi (kuratore Inga Šteimane).

Paula Zariņa ir viena no jaunās paaudzes latviešu gleznotājām ar jau izteiktu personīgo rokrakstu. Viņa ir arī viena no retajām gleznotājām Latvijas laikmetīgajā mākslā, kura pievērsusies ainavas žanram. Poētiski reālistiskā maniere, kurā izvēlējusies strādāt Paula Zariņa, nepārvērš gleznu dabas kopijā, vai ainavas kadrējumā. Drīzāk tas ir acs fiksēts mirklis, kas ieraudzīts dabā – „ainavu ilūzijas” – kā to nosaukusi pati māksliniece.

Paulas Zariņas gleznas uzrunā ar savu gleznieciskumu – jutīgo kolorītu un smalkajām, tonālajām krāsu attiecībām. Arī otas triepiens liek pievērst uzmanību – liekas gleznotāja darbu radījusi vienā elpas vilcienā – mirklī, kad to nofiksējusi dabā. Patiesībā, Paulas Zariņas gleznas ir par pašu glezniecību, lai arī par darbu centrālo tēlu izvēlēta ainava.

Ilze Žeivate, 2015.

 

„Tie ir maģiski brīži, kad acu priekšā uz sekundes tūkstošdaļu redzu ko ļoti skaidru līdz mirklim, kad samirkšķinu acis un šī neizmērojamības, pilnības, pat laimes apjauta ir zudusi. Tā ir acumirklīga piepildījuma apziņa, kas tikpat acumirklīgi pazūd,” Paula Zariņa, 2015.

 

Paula Zariņa (1988) beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju, Glezniecības nodaļu (2013). Sākusi piedalīties izstādēs kopš 2008. gada. Sarīkojusi trīs personālizstādes un piedalījusies vairākās grupas izstādēs Latvijā un ārzemēs. Ilustrējusi Benno Popļanska dzejas grāmatu „Traka dzīve” (2014) un grupas „The Sound Poets” mūzikas albumu (2013).