Jaunumi

31.07. - 02.09.2014. Tilo Baumgärtel "GOGO"

31.07. - 02.09.2014

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

"Gogo" 2014, audekls/eļļa, 50x40

TILO BAUMGÄRTEL „GOGO“

Tilo Baumgärtels ir viens no Jaunās Leipcigas skolas pārstāvjiem (New Leipzig School), kas pēdējās desmitgades laikā ir kļuvusi par fenomenu. 2000. gadā gleznotājs kopā ar vēl pieciem Leipcigas mākslas akadēmijas absolventiem Berlīnē sarīkoja divu gadu projektu – Liga Gallery, kas Tilo Baumgärtelam atnesa starptautisku ievērību.

Tilo Baumgärtela darbiem piemīt mīklaina noskaņa, ko ir grūti definēt. Tie ir kā vizuālas mīklas, kas atrodas kaut kur starp realitāti, sapni un murgu, metafizisku pasauli, kas pārpilna ar simboliem un metaforām. Attēlotie notikumi, kuru izcelsme meklējama Austrumvācijas ainavā un notikumos, ir kā filmas kadri, kas ierosina secīgu stāstījumu, kurā tikko kaut kas ir noticis, un mēs redzam tā rezultātu; vai arī jaušamas skaidras cerības, ka kaut kam tūlīt jānotiek. Motīvu izvēlē dominē daba, arhitektūra un pilsētas infrastruktūra, kam iedvesma netieši rasta pašā Leipcigas pilsētā, kas pēc Berlīnes mūra nojaukšanas piedzīvoja augstu bezdarba līmeni un nabadzību, ko sižetiski var sastapt arī mākslinieka darbos.

Tilo Baumgärtela gleznotās ainas ir kā iekārtas laikā un telpā. Tur valda sirreāla un pasakām raksturīga noskaņa. Viņa iztēles radītie tēli šķiet zaudējuši balsi, tie liekas atrodamies savādā bezdarbībā – kā iegrimuši letarģiskā miegā vai vienkārši esot bez mērķa. Antropomorfie dzīvnieki, kas Tilo Baumgärtela mākslā ir stilu raksturojošs un paliekošs motīvs tāpat kā specifiskā krāsu izvēle, nav pasaku alegorijas. Tie drīzāk radīti kā instruments, lai panāktu kultūras universālumu ainā. 2008. gadā Tilo Baumgärtels intervijas laikā paziņoja, ka sevi redz “kā eņģi starp cilvēkiem, kas uzdot jautājumus visos līmeņos, un kā aģitatoru, kas atklāj savus meklējumus, un cenšas savos darbos notvert ārprātu, skaistumu, apšaubāmas un dīvainas lietas, kuru uzdevums ir radīt zināmu rezonansi.”

Tilo Baumgärtels ir ne tikai izcils gleznotājs, bet arī zīmētājs. Viss viņa darba process sākas ar skicēm un zīmējumiem, kuri bieži vien tiek izkārti izstādes līdzās lielformāta gleznām, tādejādi uzsverot šī pārejas procesa nozīmīgumu. Viņa darbi demonstrē arī padziļinātas zināšanas citos medijos - datorgrafikā, komiksos, fotogrāfijā un kino, šādi radot klasisko mediju laikmetīgu interpretāciju.

Tilo Baumgärtels dzimis 1972. gadā, studējis Leipcigas Mākslas akadēmijā, kur absolvējis grafikas nodaļu. Maģistra grādu izstrādājis glezniecībā pie Arno Rinka. Līdz šim sarīkojis vairāk nekā 20 personālizstādes un piedalījies vairāk kā 50 grupu izstādēs visā pasaulē – Eiropā, Ķīnā, Dienvidkorejā, Amerikā. Viņa darbi atrodas daudzās nozīmīgās publiskās un privātās kolekcijās: ARKEN Modernās mākslas muzejäa Kopenhāgenā (Dānija), Von der Heydt muzejā Vupertālē (Vācija), SØR Rusche Sammlung Berlīnē (Vācija), Weserburg Modernās mākslas muzejā Brēmenē (Vācija), Zabludowicz Collection Londonā (Lielbritānija), Saatchi galerijā Londonā (Lielbritānija).

Tilo Baumgärtels dzīvo un strādā Leipcigā.

Intervija ar mākslinieku: http://www.arterritory.com/lv/teksti/intervijas/3840-stress_ir_makslas_pretmets/

Par izstādi: http://www.lsm.lv/lv/raksts/maksla/kultura/riiga-skatama-vacu-makslinieka-tilo-baumgartela-izstade.a93204/

http://riga2014.org/lat/gallery/foto/1583-atklata-tilo-baumgertela-izstade-riga

 


"Albis" 2013, audekls/eļļa, 50x70

 

 
"Tong" 2011, audekls/eļļa, 160x220