Jaunumi

29.08. - 19.10.2019 MARKO MÄETAMM & HELĒNA HEINRIHSONE "Kā Marko Mäetamm satika Helēnu Heinrihsoni"

29.08. - 19.10.2019

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

HELĒNA HEINRIHSONE un MARKO MÄETAMM

“Kā Marko Mäetamm satika Helēnu Heinrihsoni”


Viens no Igaunijas ievērojamākajiem laikmetīgajiem māksliniekiem Marko Mäetamm un viena no spožākajām Latvijas gleznotājām Helēna Heinrihsone pirmo reizi satikās 1998. gadā mākslinieku rezidencē Litografiska Academia Tidaholmā, Zviedrijā.
Ideja par kopīgu izstādi radās, abiem māksliniekiem atkal tiekoties pēc 20 gadiem - starptautiskā mākslas mesā ART VILNIUS 2018.
Izstāde ir par vēlmi "savienot nesavienojamo" vai izcelt vienam otru, vai sacerēt portretstāstu par mākslinieku un viņa mākslu.

Helēna Heinrihsone. No purviem. 2019

Domas par draudzību ar pazīstamo igauņu mākslinieku aizveda mani līdz pārdomām par cilvēces attīstību cauri gadsimtiem. Ķermeņa pilnveidošanās, galvaskausa formas izmaiņas – no laukakmeņa līdz slīpētam briljantam.
Gleznas uztveramas kā attīstības ābece ar akvareļkrāsas vieglumu un joku pieskaņu - latvieši, zaglīga tauta, kas dzīvo kokos, un igauņi - kūdras purvu agrīnie iemītnieki. (
Helēna Heinrihsone, 2019)

Esmu saticis Helēnu trīs reizes. Pirmā reize, man liekas, bija... 1998. gadā. Man bija iespēja piedalīties litogrāfijas rezidencē Tidaholmā, Zviedrijā. Viņi bija uzaicinājuši vienu mākslinieku no katras Baltijas valsts, un no Latvijas tika uzaicināta Helēna. Nezināju neko daudz par Latvijas mākslas ainu vai Helēnu un viņas darbiem. Un esmu pārliecināts, ka arī viņa nezināja par mani un maniem darbiem.
Otro reizi satiku Helēnu Art Vilnius 2018. Lai gan mēs viens otru nebijām redzējuši gandrīz 20 gadus, likās, ka esam seni, labi draugi. Un, salīdzinot ar Tidaholmu, Viļņā bija arī daudz jautrāk. Sēdējām Art Vilnius VIP Lounge un dzērām fantastiskus, kvēlojošus kokteiļus, zilas gaismas un foršu, melnā tērptu cilvēku ieskauti.


Marko Mäetamm. Ballīte! 2019

Trešo reizi satiku Helēnu pusgadu vēlāk Rīgā. Helēnas galeristei Ilzei bija radusies ideja izveidot mūsu kopizstādi, un es devos apskatīt Helēnas darbnīcu. Lai redzētu Helēnas darbnīcu, man vispirms bija jādodas uz Helēnas dzīvokli. Dzīvoklis bija prātam neaptverams! Helēnas viesmīlība bija satriecoša. Daudz sarkanvīna, garda ēdiena, interesantu sarunu par mākslu, lidmašīnu katastrofām un dzīvi uz Marsa. Visas nakts garumā. No rīta, kad es uzkāpu augšā uz Helēnas darbnīcu, viņa jau strādāja. Lielformāta gleznas visapkārt. Dažas jau pabeigtas, dažas tikko iesāktas. Nevēlējos viņu iztraucēt, tāpēc tikai skatījos apkārt, lai redzētu, vai es varu atrast kādas idejas saviem darbiem mūsu kopīgajai izstādei. Uz viena galda atradu grāmatu. Zelta grāmatu “1000 akti. Ūves Sīda kolekcija”(“1000 NUDES Uwe Scheid Collection”). Sāku to aplūkot, un tā mani ierāva savā valstībā. Pilnībā aizmirsu, kur es esmu un kāpēc, un kas es esmu. Un, protams, es aizmirsu par laiku un nokavēju savu autobusu atpakaļ uz Tallinu. Nācās palikt Rīgā vēl vienu nakti.
Kad es beidzot nokļuvu Tallinā, biju tik vīlies, ka mani tik ļoti aizrāva šī grāmata un ka es nebiju pietiekami aplūkojis Helēnas darbus, lai rastu kādas jaunas idejas. Pēc dažiem mēnešiem uzsāku savu jauno darbu sēriju par plikņiem un sievietēm. Neredzēju īpašu iemeslu, kāpēc es gribēju to darīt, bet es gribēju. Un es to izbaudīju. Tad pēkšņi sapratu – tas viss bija grāmatas dēļ, ko es biju redzējis Helēnas darbnīcā! Šie ir visi tie darbi, ko vēlos izstādīt un parādīt kopā ar viņu!
(Marko Mäetamm, 2019)


Helēna Heinrihsone - viena no spožākajām un daudzpusīgākajām gleznotājām Latvijā, kura strādā ne tikai eļļas glezniecībā, bet arī akvarelī, litogrāfijā, porcelāna apgleznošanā un animācijā. Viņas spēkos ir mainīties, doties nezināmajā, atklāt jauno un atkal atgriezties pie reiz atrastā.
Helēna Heinrihsone beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju (1973). Gleznotāja saņēmusi Mākslas akadēmijas balvu  (2016), Lielais Kristaps Latvijas Kinosavienības balvu - „Labākais animācijas mākslinieks" (2008), Latvijas Muzeja gada balva (2007). 2008. gadā Helēna Heinrihsone apbalvota ar Triju zvaigžņu ordeni. Viņas darbi atrodami publiskās kolekcijās – Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas Mākslinieku savienības muzejā (Rīga/Latvija), Ludviga muzejā (Ķelne/Vācija), Valsts Tretjakova galerijā (Maskava/Krievija), Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā (Ņūbransvika, Ņūdžersija / ASV).
Marko Mäetamm daiļrade aptver dažādus medijus – zīmējumu, glezniecību un tekstu, fotogrāfiju, tēlniecību, animāciju. Viņa mākslas prakse ir ļoti autobiogrāfiska – tās centrā ir ģimenes dzīve un sabiedrība.
Marko Mäetamm beidzis Igaunijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu (1995). 2003. un 2007. gadā Marko Mäetamm pārstāvējis Igauniju Venēcijas biennālē. Mākslinieks saņēmis vairākas balvas, tostarp Kristjana Rauda ikgadējo balvu (Igaunija, 2000), Baltijas Asamblejas balvu mākslā (2009) un Igaunijas Kultūrkapitāla fonda balvu (2011). 2008. gadā mākslinieks saņēmis arī Igaunijas Republikas apbalvojumu – Baltās zvaigznes V šķiras ordeni.

Par izstādi vairāk:

https://www.diena.lv/raksts/kd/recenzijas/helenas-heinrihsones-un-marko-meetamma-izstades-recenzija.-vip-limena-dialogs.-viss-ir-forsi-14227308

https://arterritory.com/lv/vizuala_maksla/recenzijas/24352-isuma_par_pasu_galveno/


https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/28.08.2019-kad-marko-meetamms-satiek-helenu-heinrihsoni.id166203/

Izstādi atbalsta: