Jaunumi

14.02. - 11.03.2019 HELĒNA HEINRIHSONE "Rozes un Morandi vāzītes"

14.02. - 11.03.2019

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Tumšā stikla vāzīte. 2019, papīrs, akvarelis, 152x101 cm

HELĒNA HEINRIHSONE

Rozes un Morandi vāzītes


“Priekšmeti, kas kalpo par gleznu personāžiem, ikdienā var nepievērst cilvēka uzmanību. Tie iegūst savu īpašo statusu, nokļūstot mākslinieka redzeslokā, saistībā ar viņa ieceri. Tā, necilākā kārbiņa, sen iztukšots dekanters vai veca skārdene uzsāk savu jauno dzīvi mūžībā. Liktenīgi, ka Madridē līdz šim man nezināmā mākslas priekšmetu veikaliņā-grāmatnīcā ieguvu fotoalbūmu “Morandi’s Objects” (Joel Meyerowitz). Objekti, kurus Džordžo Morandi ir gleznojis visa mūža garumā, rosināja mani piešķirt tiem otru iespēju dzīvot – tagad jau manos akvareļos,” Helēna Heinrihsone, 2018.

“Lai pilnībā atklātu mākslinieka radošo ieceri, akvarelis nav pateicīgākā tehnika, jo pieprasa perfektu amata prasmi un izcilu jūtīgumu. Helēnas Heinrihsones izstāde nerunā par pasaulē pašreiz uzmanības centrā esošiem “globāliem” jautājumiem – politika, klimats, konflikti, bet apskata to it kā nenozīmīgo, bet tajā pašā laikā ikkatra cilvēka visaugstāk novērtēto – miera, laimes un harmonijas izjūtu, ko sniedz skaistais,” Astrīda Rogule.

Helēna Heinrihsone ir viena no spožākajām un daudzpusīgākajām gleznotājām Latvijā, kura strādā ne tikai eļļas glezniecībā, bet arī akvarelī, litogrāfijā, porcelāna apgleznošanā un animācijā. Viņas spēkos ir mainīties, doties nezināmajā, atklāt jauno un atkal atgriezties pie reiz atrastā.
Helēna Heinrihsone beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju (1973). Viņas darbi atrodami publiskās kolekcijās – Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas Mākslinieku savienības muzejā (Rīga/Latvija), Ludviga muzejā (Ķelne/Vācija), Valsts Tretjakova galerijā (Maskava/Krievija), Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā (Ņūbransvika, Ņūdžersija / ASV), Latvijas Bankas mākslas kolekcijā un Swedbank mūsdienu mākslas kolekcijā (Rīga / Latvija).

Vairāk par izstādi:

http://www.arterritory.com/lv/teksti/recenzijas/8058-talas_skanas/

https://www.lsm.lv/raksts/kultura/maksla/spilgtas-krasas-latviesu-un-francu-gaume-aplukojamas-izstades-galerija-maksla-xo.a309607/

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/13.02.2019-divas-galerijas-tris-makslinieki-tris-izstades.id151394/