Jaunumi

01.09. - 27.09.2016 ANNA HEINRIHSONE "Mans miers ir beigts"

01.09. - 27.09.2016

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Anna Heinrihsone "Mans miers ir beigts"

„Kāds ir patiess pārdzīvojums, ko es izjūtu kā savu magnētisko pievilkšanas punktu? Pielūgsmes objekts, apslēpts, intīms, citiem nesvarīgs. Spēka vietas auglis, pie kā domas atgriežas kā pie reliģiska avota.

Gar jūru ripinās sakņu murskulis. Pilnīgi tukša pludmale, stāvu tur un debesis ir tik izteikts kupols, ka tā izliekums raisa konkrētu bijību. Saknes kustība ir steidzīga, saraustīta, saprātīga. Es to neuztveru kā zīmi, es to sajūtu aiz sevis turpinājumā, kā elpu pakausī. Apskatu to, tas man ir draudzīgs. Paņemu rokās un mani pārņem absolūts prieks, pilnīga apziņa par to, ka viss ir pareizi, ka tā tam ir jābūt, ka nav cita ceļa un vēl neskaitāmas atbildes uz jautājumiem, kurus nepagūstu uzdot, jo tie jau ir aizmirsušies.

Smilgu lauka vidū aiz mājas ir neliels dārziņš. Vasarā tas iet pāri dobes malām, pilnasinīgi apliecinot nemākulīgi tuvu sastādīto augu dzīvesprieku. Tur ir kā tirgus laukumā, kad manis nav klāt. Stāvot aiz mājas stūra dzirdu tur valdošo kņadu. Viss apklust rudenī. Oktobrī ir mans laiks, kad klusumā no zemes izceļu dīvainus veidojumus. Saulespuķes kāts ar stingru olveida saknes čemuru, sastindzis zarveida tomāta ķermenis, aizmirsies ķirbja kacens.

Saknes ir neparasti veidojumi. Tās ir kā gals un sākums vienlaicīgi. Esmu tām pateicīga par daudziem laimīgiem apskaidrības mirkļiem, pielīdzinu to zināmai pielūgsmei.
Izstādes darbi izdzēš robežu starp vizuālo plaknē un telpisko, radot dīvainas baznīcas iespaidu, kur naivais, pierastais pārtop par mistisko, bet patiesības meklējumi apmaldās pārdzīvojuma avota pievilcībā,” Anna Heinrihsone.


Anna Heinrihsone beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu (1996). Kopš 1995. gada radījusi dekorācijas un kostīmus vairāk nekā 80 teātra izrādēm (Jaunais Rīgas teātris, Valmieras Drāmas teātris, Latvijas Dailes teātris, Latvijas Nacionālais teātris, Liepājas Drāmas teātris, Latvijas Nacionālā opera un balets, Tartu Vannemuine teātris, MHAT, Novosibirskas operas un baleta teātris).
Paralēli scenogrāfijai Anna Heinrihsone sarīkojusi 8 personālizstādes un piedalījusies vairāk nekā 20 glezniecības un scenogrāfijas izstādēs Latvijā un ārzemēs.
Annas Heinrihsones darbi atrodas kolekcijās - Latvijas Nacionālā mākslas muzejā (Rīga, Latvija), Swedbank mūsdienu mākslas kolekcijā (Rīga, Latvija), KUMU (Tallina, Igaunija).

Par izstādi vairāk:

http://www.diena.lv/kd/maksla/labi-attistita-saknu-sistema-14154605

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/01.09.2016-annas-heinrihsones-miers-ir-beigts.id79010/

Izstādi atbalsta: