Jaunumu Arhīvs

05.05. - 07.06.2011. Kristīna Keire "Ikdienas fragmenti"

05.05.2011. - 07.06.2011.

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

"Jaunība. Vecums" 2011, audekls/eļļa, 170x130

Kristīna Keire  „Ikdienas fragmenti"

Māksla XO galerijā  no 05.05. - 07.06.2011

 

„Ikdienas fragmenti" - vairāk kā jebkura iepriekš šī Kristīnas Keires izstāde ir ļoti personīga. Personīga sajūtās, pārdomās, romantiski melanholiskāka. Sajūtām līdz seko arī pati glezniecība - toņos un pustoņos vēl izsmalcinātāka un gleznojumā vēl trauslāka, filigrānāka un emocionālāka.

Tie vairs nav ziedu, stikla vai gaismas pētījumi palielinājumā. Tagad par Kristīnas Keires atklāsmju laboratoriju ir kļuvusi pašas iekšējā pasaule - sajūtas, kas ar asociatīvi tēlainas valodas palīdzību tiek pārnestas uz audekla un iemiesotas formas, krāsas un figūras modelējumā, smalkjūtīgi atturoties no ieslīgšanas literārā stāstījumā.

Un, tāpat kā ar ziediem un augiem savos agrāko gadu darbos, Kristīna Keire nodarbojas ar estētisku preparāciju, daudzkārt palielinot, atdalot un izpētot atsevišķus savas ikdienas dzīves un sajūtu fragmentus, kas galu galā tomēr tiek pakļauta glezniecības dominantei.

Gleznotāja Helēna Heinrihsone ir teikusi, ka Kristīnai Keirei piemīt absolūtā redze, kas nodrošina formas un krāsas tīrību un kalpo viņas mākslinieciskās un emocionālās ieceres atklāsmēm mazos un lielos audeklos.

                                                                                                                                           Mg. Art. Ilze Žeivate, 2011