Jaunumu Arhīvs

03.11. - 31.12.2022 HELĒNA HEINRIHSONE "Sietspiedes"

03.11. - 03.12.2022

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Pāris. 2022, papīrs, sietspiede, 102x71 cm

HELĒNA HEINRIHSONE

Sietspiedes


“Saule. Ēna. Laime. Nelaime.
Mīlestība un naids.
Dzīvība un nāves slieksnis.
Viss vienā ķermenī.
Putekļi Visumā...

Gleznojot daudzu gadu garumā, esmu sapratusi, cik svarīgi ir pievērsties citiem mākslas veidiem – paralēli glezniecībai tā ir gan porcelāna apgleznošana, animācija, kolāža un litogrāfija. Šobrīd apgūstu sietspiedes tehniku sadarbībā ar mākslinieci Sabīni Vekmani. Tēmu lokā - sievietes klātbūtne Pasaules uztveres kontekstā. Cilvēka ķermenis, kā prieka un sāpju, zaudējuma un uzvaras izteicējs.
Šie sānsoļi paplašina redzesloku un atjauno uztveri,” Helēna Heinrihsone, 2022.

Helēna Heinrihsone - viena no spožākajām un daudzpusīgākajām gleznotājām Latvijā, kura strādā ne tikai eļļas un akvareļa glezniecībā, bet arī  litogrāfijā, porcelāna apgleznošanā un animācijā. Viņas dabā ir mainīties, doties nezināmajā, atklāt jauno un atkal atgriezties pie reiz atrastā.
Helēna Heinrihsone absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju (1973). Gleznotāja saņēmusi Mākslas akadēmijas balvu (2016), Latvijas Kinosavienības balvu Lielais Kristaps - „Labākais animācijas mākslinieks” (2008), Latvijas Muzeju biedrības Gada balvu (2007). 2008. gadā Helēna Heinrihsone apbalvota ar Triju zvaigžņu ordeni. Viņas darbi atrodami publiskās kolekcijās – Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas Mākslinieku savienības muzejā (Rīga, Latvija), Ludviga muzejā (Ķelne, Vācija), Valsts Tretjakova galerijā (Maskava, Krievija), Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā (Ņūbransvika, Ņūdžersija, ASV)