Jaunumu Arhīvs

29.09. - 29.10.2022 HELVIJS SAVICKIS & JULIA OBLEITNER "Laikapstākļu modifikācijas institūts"

29.09. - 29.10.2022

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

HELVIJS SAVICKIS un JŪLIJA OBLEITNERE

Laikapstākļu modifikācijas institūts


Izstāde „Laikapstākļu modifikācijas institūts”pēta Losandželosas ūdensapgādes sistēmu, kas ir viena no produktīvākajām un pretrunīgākajām pasaulē. Tajā tiek pētītas laikapstākļu izmaiņas kā daļa no Kalifornijas ūdensapgādes tīkla un arhitektūras infrastruktūrām, tostarp Losandželosas akvadukts, ūdens rezervuāri, izžuvušais Ovena ezera un mākoņu sēšanas stacijas.
Metropolēm izplešoties, ūdens apgādes infrastruktūra nebija pietiekama. Lai nodrošinātu vairāk ūdens pilsētām, sāka izmantot jaunas tehnoloģijas - mākoņu sēšanu.To 1946. gadā izstrādāja Amerikas Savienotajās Valstīs, un šodien izmantota visā pasaulē – „klusi” ietekmējot laikapstākļus un vidi, un neatgriezeniski ekoloģiju.

„Laikapstākļu modifikācijas institūts” darbojas starp lietu un sausumu, starp realitāti un spekulatīvu izdomājumu, cilvēku un vidi.
Institūts novēro, pēta un uztrauc. Tas veido dažādus scenārijus un eksperimentus.
Scenāriji ietver laikapstākļu manipulācijas iespēju izpēti un no tā izrietošās arhitektoniskās sekas mūsu vidē.
Visā pasaulē jau ir meteoroloģiskās stacijas, mākoņu sēšanas vietas un testēšanas vietas, kas nodarbojas ar atmosfēras izmeklēšanu un laikapstākļu manipulācijām.
Zinātnieki strādā pie ģeoinženierijas metodēm un liela mēroga iejaukšanās Zemes klimata sistēmā, lai novērstu klimata pārmaiņas.
Bet kādas būtu sekas, mākslīgi manipulējot ar laikapstākļiem?
Pasaulē ar tehniski konstruētu ekoloģiju, atmosfēras apstākļiem un jau ieprogrammētiem scenārijiem? Un kam būtu spēks noteikt rītdienas laikapstākļus?
Laikapstākļu modifikācijas institūts darbojas starp fiktīvo un dokumentālo. Pēc ne tik garām diskusijām pieņēmām lēmumu nelikt references un zinātniskās atsauces. Tāpēc, ka tā tomēr būs pārspīlēta fikcija, zinātnisku pētījumu interpretācija, tai pat laikā perspektīvas projekcija.
Laikapstākļu modifikācijas institūts pievēršas sarežģītām mūsdienu tēmām, un tā mērķis ir atspoguļot sociālās, politiskās un ekoloģiskās perspektīvas, izmantojot atvērtu vizuālo stāstījumu.
Izstāde sastāv no multimediālas instalācijas, UV digitālās drukas kolāžām un video projekcijām. Izstādes telpa kļūst par laboratoriju, kurā var piedalīties pieredzē, kas apmeklētājiem skaidros mūsu pasaules nākotnes laikapstākļu iespējas,” Helvijs Savickis & Jūlija Obleitnere, 2021.

„Laikapstākļu modifikācijas institūts” ir Helvija Savicka un Jūlijas Obleitneres kopdarbs. Arhitekti un mākslinieki darbojas starp jaunajiem medijiem, performatīviem darbiem un arhitektūru. Savā darbā viņus interesē liela mēroga teritorijas, cilvēces ģeopolitiskās pēdas, mūsdienu politiskās, ekoloģiskās un pilsētvides problēmas.

Helvijs Savickis dzimis Rīgā (1992). Beidzis Vīnes Mākslas akadēmiju, Arhitektūras un Mākslas studijās ieguvis bakalaura (2016) un maģistra (2019) grādu. Projektējis Latvijas paviljonu 13. starptautiskajā Venēcijas arhitektūras biennālē (2012). Kopš 2011. gada piedalās izstādēs un regulāri līdzdarbojas arhitektūras projektos visā Eiropā. Šobrīd strādā par lektoru Innsbrukas Universitātes Eksperimentālās arhitektūras institūtā. Saņēmis Tiroles Mākslas un Kultūras stipendiju (2021), MAK Schindler stipendiju Losandželosā (2019), Latvijas Arhitektūras gada balvu (2014), Latvijas nomināciju Mies van der Rohe balvai (2013), kā arī veicināšanas balvu Latvijas Arhitektūras gada balvas ietvaros (2012).
Jūlija Obleitnere (Julia Obleitner), dzimusi Tirolē, Austrijā (1989). Beigusi Vīnes Mākslas akadēmiju, Arhitektūras un Mākslas studijās ieguvis bakalaura (2014) un maģistra (2018) grādu. Ir “dasBAU” kolektīva līdzdibinātāja, un šobrīd strādā par lektori Innsbrukas Universitātes Eksperimentālās arhitektūras institūtā. Piedalījusies 11 starptautiskās mākslas un arhitektūras izstādēs, tai skaitā Seulas arhitektūras un urbānisma Biennālē (2019), kā arī vairākos Vienna Design Week projektos. Ieguvusi Tiroles Mākslas un Kultūras stipendiju (2021), Erste Bank MehrWERT-Dizaina balvu (2020), 1. vietu “Māksla publiskajā ārtelpā” konkursā Zalcburgā (2020), MAK Schindler stipendiju Losandželosā (2019), Start Stipendiju no Austrijas Federālā Valdības Mākslas un Kultūras nodaļas (2018), Pfann Ohmann balvu (2018), kā arī projekta stipendiju no Vīnes Mākslas akadēmijas (2015).

Vairāk par izstādi:   https://naba.lsm.lv/lv/lr/arhivs/?channel=6&y=2022&m=10&d=5

https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/kulturas-rondo/helvija-savicka-un-julijas-obleitneres-kopdarbs-aplukojams-galer.a167200/

https://rus.lsm.lv/statja/kultura/kultura/arhitektor-i-hudozhnica-zadumalis-kto-zavtra-budet-delat-pogodu-na-planete-kultura1kb.a477231/?fbclid=IwAR1ejuEa6edtIM91ogzghTNgCpiQBYmKOWuDlutPkewZIBGBV2TJNmh