Jaunumu Arhīvs

17.08.-24.09.2022 BODO KORSIG "Pazudis paradīzē"

17.08. - 24.09.2022

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Nervu tīkls. 2018, alumīnijs, krāsa_100x100x6cm

BODO KORSIGS

Pazudis paradīzē


Māksla XO galerija no 2022. gada 17. augusta līdz 24
. septembrim Latvijas mākslas notikumiem piedāvāvācu tēlnieka Bodo Korsigaizstādi „Pazudis paradīzē”, kas aptvers jaunākos darbus tēlniecībā un Dakāras Biennālē 2022 eksponēto video darbu „Arrival”.

Vairāk nekā divdesmit gadus, Bodo Korsiga darbu galvenā tēma ir domāšanas un sajūtu procesu un apstākļu izpēte. Jaunākajā darbu sērijā Bodo Korsigs turpina attīstīt savu interesi par garīgās un materiālās esamības noslēpumaino krustpunktu, kur tiek atsegts, iespējams, pat diagnosticēts mūsu domu un emociju bioloģiskais aspekts. Atsaucoties uz smadzeņu darbības pētījumos atklātās jaunās uztveres izpratni, Bodo Korsigs aplūko mīlestību, atmiņu, sāpes un skaistumu no formāli zinātniskās puses un to, ka apziņa ir tik vientuļa, taču tai pat laikā tik universāla.
Bodo Korsigu fascinē mīlestība, kuru viņš sauc par “superspēku”, tā var likt zaudēt jebkādu objektivitāti un veikt trakas, bieži pat pašdestruktīvas darbības. Mīlestība, mirstība, atmiņa, dzeja, smadzeņu izpētes zinātne, kā arī mūžīgi nerimstošais jautājums par to, kas veido apziņu.

“Mīlestība, gluži kā infekcija, padara mūsu smadzenes vājas. Tā ir visvarenākais destruktīvais spēks, bet tai pat laikā Mīlestība ir visspēcīgākās enerģijas avots. Tikai mīlestība spēj izglābt pasauli.

No 21. gadsimta perspektīvas raugoties, Bodo Korsigs ir nonācis pie secinājuma, ka viss šis haoss ir smadzeņu neironu radītu ķīmisku savienojumu rezultāts, un vaicā, vai iespējams identificēt mīlestības mājvietu mūsu galvaskausu pelēkajā vielā.
Vai mēs esam mūsu smadzenes? Vai tajās izraisītie ķīmiskie savienojumi pilnībā kontrolē mūsu emocijas un darbības? Šie ir jautājumi, kurus Bodo Korsigs sāka padziļināti pētīt vairāk kā 20 gadus atpakaļ, kad viņš pirmo reizi apmeklēja Neirobioloģijas un uzvedības centru Kolumbijas Universitātē un tikās ar tā dibinātāju, Nobela prēmijas laureātu Eriku Kandelu, pazīstamu ar saviem revolucionārajiem atmiņas procesu fizioloģisko pamatu pētījumiem. Savos darbos Bodo Korsigs uzdod ironisku jautājumu par to, vai ir iespējams atbrīvoties no nepatīkamām atmiņām...

“Es tiecos piedāvāt vēstījumu, bet nekad neapstrīdamu paziņojumu. Es vēlos, lai šī pieredze vairāk līdzinātos pašai dzīvei, kas ir pilna ar zīmēm un simboliem, ar kuriem mēs saskaramies un kurus mēs interpretējam.”

Bodo Korsig (1962) dzimis Cvikavā, Vācijā. Dzīvo un strādā Trīrē (Vācija) un Ņujorkā (ASV). Absolvējis Tēlniecības un akmens restaurācijas apakšnozari Berlīnes Reklāmas un Dizaina tehnikumā (FWG Berlin) (1990). Kopš savas radošās darbības sākuma Bodo Korsigu ieinteresē daudzveidīgas mākslas formas - tēlniecība, fotogrāfija, video, instalācija un scenogrāfija. Sadarbībā ar starptautiskiem rakstniekiem un dzejniekiem - Džons Ašberijs (ASV), Pīters Vaverzineks (DE), Pols Osters (ASV) un Akira Tatehara (JPN), Bodo Korsigs radījis dizainu vairāk nekā 40 mākslas grāmatām ierobežotā tirāžā. Papildus skulptūrām un instalācijām Bodo Korsigs ir realizējis daudzus projektus publiskās telpās, tostarp darbu “Prāta stāvoklis” (“State of Mind”, 2012) Erbeskopfā (Reinzeme-Pfalca, Vācija) un instalāciju “Punktu savienošana - izaiciniet statusu quo” (“Connecting the dots – Challenge the status quo”, 2018) Hsinchu zinātnes parkā Taivānā.
Bodo Korsiga darbi atrodas vairāk nekā 50 publiskās kolekcijās un muzejos visā pasaulē, tai skaitā: Deutsche Telekom mākslas kolekcija (Leipciga, Vācija), Deutsche Bank mākslas kolekcija (Frankfurte, Vācija), Villa Zanders Mākslas muzejs (Bergišgladbaha, Vācija), Drēzdenes Valsts mākslas muzeja Kupferstich-kabinett grafikas kolekcija (Drēzdene, Vācija), Vīnes Mākslas akadēmija (Vīne, Austrija), Čehijas Tēlotājmākslas muzejs (Prāga, Čehija), Luksemburgas Nacionālais mākslas un vēstures muzejs (Luksemburga), Ņujorkas Modernās mākslas muzejs (MoMA) (Ņujorka, ASV), Bruklinas Mākslas muzejs, (Ņujorka, ASV), Vašingtonas Nacionālā mākslas galerija (Vašingtona D.C., ASV), Jēlas Universitātes mākslas galerija, īpašā kolekcija (Ņūheivena, Konektikuta, ASV), Smart Museum of Art (Čikāga, Ilinoisa, ASV), Kaohsiungas Tēlotājmākslas muzejs (Kaohsiunga, Taivāna), Te Papa Tongarewa Jaunzēlandes muzejs (Velingtona, Jaunzēlande).