Jaunumu Arhīvs

28.04. - 01.05.2022 PAPER POSITIONS Berlin 2022

28.04. - 01.05.2022

Deutsche Telekom Hauptstadtrepräsentanz

Französische strasse 33 a-c, 10117 Berlin

Māksla XO galerija – PAPER POSITIONS Berlin 2022

Mākslinieks: Maija Kurševa, Bodo Korsig

Stends  Nr. 40

www.paperpositions.com/en/berlin/

Laikā no 2022. gada 28. aprīļa līdz 1. maijam Berlīnē norisinājās starptautiska laikmetīgās un modernās mākslas mese – PAPER POSITION Berlin 2022, kurai ir unikāls fokuss uz zīmējumiem un darbiem uz papīra, kolāžām un fotogrāfijām, mākslas grāmatām, ilustrācijām un skulptūrām. Līdzās laikmetīgo mākslinieku darbiem tiek izstādīti arī mūsdienu mākslas klasiķu un vecmeistaru darbi - to vidū Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner, George Grosz, Rupprecht Geiger, Joseph Beuys u.c. Par norises vietu izraudzīta 19. gadsimta ēka “The Lichthof” jeb tā saucamais “Gaismas pagalms”, kas šodien kalpo par Deutsche Telekom AG Hauptstadtrepräsentanz galveno ēku. Izstādes vieta nav nejauša – kopš 2010. gada Deutsche Telekom veido savu mākslas kolekciju – Art Collection Telekom –, kuras fokuss ir laikmetīgā māksla no Austrumeiropas un Dienvidaustrumeiropas. Kopš 2018. gada Art Collection Telekom iekļauti arī Latvijas laikmetīgā grafiķa Pauļa Liepas darbi.
Katru gadu PAPER POSITIONS Berlin piedalās ap 50 mākslas galerijām no 10-15 valstīm. Četru izstādes norises dienu laikā nelielo papīra mākslas mesi apmeklē vairāk kā 12 000 skatītāju.

Māksla XO galerijas ekspozīcijā PAPER POSITIONS Berlin 2022 pirmo reizi uz 5 m solo sienas tika izstādīta Maijas Kurševas telpisko zīmējumu sērija „Melnās līnijas”. Māksla XO galerijas ekspozīcija tika augsti novērtēta un Maija Kurševa saņēma ikgadējo PAPER POSITIONS AWARD - balvu “RKA Rechtsanwälte Hamburg/Berlin”, kas tiek piešķirta tikai sievietēm- māksliniecēm, izceļot unikālu pieeju laikmetīgās mākslas darbiem, radītiem no un uz papīra. Balva ietver īpašu mākslinieces solo ekspozīciju nākamā gada mākslas mesē.

Kopš 2021. gada PAPER POSITIONS Berlin ietvaros tiek pasniegta arī PAPER ART AWARD (Papīra mākslas balva), kas tiek piešķirta māksliniekiem, kuri izcilā, radošā un īpašā veidā izmanto papīru kā savu mākslas darbu izejmateriālu. Balva tiek izmantota uzvarētāju mākslinieku darbu iegādei jaundibinātajam papīra mākslas muzejam Berlīnē Haus des Papiers.


Projektu atbalsta:

SIA Mākslas galerija Māksla XO ir noslēgusi 2016.gadā 18. aprīlī līgumu Nr SKV-L-2016/57 ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par atbalsta saņemšanu pasākuma “Starptautiskās konkurētspējas veicināšana” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.