Jaunumu Arhīvs

16.03.(18.12)- 30.04.2021. 17.starptautiskā Viļņas glezniecības triennāle (NE)NOTEIKTS

16.03.2021 – 30.04.2021

Lietišķās mākslas un dizaina muzejs, Arsenalo g. 3A, Viļņa, Lietuva

Dūmu fabrika, Dūmų g. 5, Viļņa, Lietuva

17. starptautiskā Viļņas glezniecības triennāle (NE)NOTEIKTS

Latviju pārstāv: Ieva Iltnere, Mārīte Guščika, Vineta Kaulača, Kristaps Zariņš, Klāvs Loris

 

„Mēs dzīvojam nemierīgos laikos. Kataklizmas, informācijas kari, pandēmijas, bioloģiskie ieroči, ekoloģiskas katastrofas, bēgļu krīzes, aneksijas un citas briesmas uzglūn globālajai drošības ilūzijai. Dažādas sociālās, kulturālās, politiskās, reliģiskās ideoloģijas un dogmas, kas veido tā dēvētos meta-stāstījumus, nosaka indivīda autonomiju un cenšas to pakārtot ērti kontrolētiem varas aparātiem. Dabiska, cilvēcīga brīvība šodien drīzāk ir utopiska ideja, nevis neapstrīdama norma.
Metastāstījumi veido un uztur atšķirīgas kultūras izpratnes, sociālās attiecības, nosaka to robežas, nosaka “drošības” un “uzraudzības” jēdzienu interpretāciju konkrētajās sociālajās struktūrās, kā rezultātā pretestība un atbrīvošanās noris kā izolācijas simpromi. Pēc M. Fuko domām, izolācija ir priekšnosacījums individualizācijas attīstībai. Akūtā izolācija, kas mūs piemeklējusi šodien, neizbēgami noved pie nenoteiktības, nezināmā un satraukuma par nākotni.
Mākslā šādā noteiktā un atbilstoši normām kontrolētā stāvoklī darbojas kā radošais spēks, ar autonomijas un dumpinieciskuma palīdzību apstrīdot kontroles un brīvās gribas jēdzienus. Radīšanas aktu veicina pretestība, kas dažkārt rodas no iekšējas pretrunas, bet citkārt no ārējiem spriedzes ierosinātājiem. Mēs dzīvojam laikā, kas prasa pastāvīgu modrību un trauksmi. Mainot formu, pretojoties kontrolei, apvienojot individualizāciju un sociālo aspektu, laikmetīgā glezniecība kļūst par sociālā diskursa procesuālo formu vai vismaz padara to iespējamu. Šī gada triennāle aktualizē brīvības nosacījumus globālās nestabilitātes kontekstā, aplūkojot tos kā ikdienā ievītas cerības un to solījumu par nākotnes realitāti.
Triennāles kontekstā, metastāstījums kā kontroles mehānisms un izolācija kā brīvības priekšnosacījums idejiski izplatīsies Lietišķās mākslas un dizaina muzeja telpās (Arsenāls), kas atrodas blakus bijušajai sardzes mājai, kur savukārt šobrīd mājo kultūras telpa “Dūmu fabrika”.
Triennāles organizatori šogad aktualizē brīvības nosacījumus globālās nestabilitātes kontekstā, aplūkojot tos kā ar ikdienu savītas cerības un to solījumu par labāku realitāti nākotnē.”
Viļņas glezniecības triennāli kopš 1969. gada organizē Lietuvas Mākslinieku biedrība. Šis tradicionālais projekts darbojas kā reprezentatīvs mūsdienu glezniecības apskats, kā arī sociālo, kulturālo, pilsonisko, vēsturisko, politisko jautājumu atspoguļojums ar mākslas starpniecību. Šī gada triennāle ir veltīta organizācijas dibināšanas 85 gadu jubilejai.

Dalībnieki:
[LT]: Gabrielė Aleksė, Kristina Ališauskaitė, Gytis Arošius, Romas Balinskas, Elena Balsiukaitė, Ričardas Bartkevičius, Raminta Blaževičiūtė, Ina Budrytė, Ramūnas Čeponis, Kipras Černiauskas, Indrė Ercmonaitė, Pranas Griušys , Gintaras Palemonas Janonis, Jūratė Jarulytė, Raimonda Jatkevičiūtė, Agnė Jonkutė, Vidmantas Jusionis, Adelė Liepa Kaunaitė, Jolanta Kyzikaitė, Lukas Kolmogorcevas, Irma Leščinskaitė, Linas Liandzbergis, Kęstutis Lupeikis, Kęstutis Lupeikis , Donata Minderytė, Eglė Norkutė, Monika Radžiūnaitė, Mindaugas Skudutis, Julija Stankevičiūtė, Laisvydė Šalčiūtė, Vytautas Tomaševičius, Arūnė Tornau, Aira Urbonavičiūtė, Marta Vosyliūtė.
[EE]: Alexei Gordin, Mirjam Hinn, Saskia Järve, Raoul Kurvitz, Karl-Kristjan Nagel, Raul Rajangu, Jaan Toomik, Alar Tuul.
[LV]: Ieva Iltnere, Kristaps Zariņš, Mārīte Guščika, Klāvs Loris, Vineta Kaulača.
[PL]: The Krasnals, Katarzyna Tretyn-Zečević, Krzysztof Gliszczyński, Krzysztof Skarbek, Aleksandra Kalisz, Wojciech Sobczyński, Sebastian Krzywak, Anna Halarewicz.

Organizē: Lietuvas Mākslinieku biedrība.
Projekta vadība: Evelina Januškaitė-Krupavičė, Linas Liandzbergis.
Atlases komiteja: Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė, Žygimantas Augustinas, Arvydas Žalpys, Algis Griškevičius, Evelina Januškaitė-Krupavičė.
Līdzkuratori: Tiiu Rebane, Ilze Žeivate, Krzysztof Stanislawski.
Arhitekts: Darius Baliukevičius.
Dizains: Pijus Burakas.
Sponsori: Lietuvas Kultūras padome, Viļņas pilsētas pašvaldība.
Partneri: Lietuvas Nacionālais Mākslas muzejs, Dūmu fabrika, Toruņas Laikmetīgās Mākslas centrs, Igaunijas Mākslinieku savienība, Māksla XO galerija.
Informatīvie partneri: artseria, artnews.lt, Clear Channel, VOX ART.

Vairāk par izstādi: https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000133843/kulturos-diena-savaites-apzvalga-prisiminimai-ir-pasakojimai-apie-lietuvos-filosofijos-mohikana-prof-arvyda-sliogeri

http://www.dumufabrikas.lt/?page_id=517

https://www.lndm.lt/en/tdm/

http://www.ldsajunga.lt/NAUJIENOS-2674

Virtuālā izstāde: https://my.matterport.com/show/?m=C5JxkhWtX4X

http://www.ldsajunga.lt/Virtualios_parodos1-18 (Lietišķās mākslas un dizaina muzejs)

http://www.ldsajunga.lt/Virtualios_parodos1-17 (Dūmu fabrika)