Jaunumu Arhīvs

13.02. - 10.03.2020 LAURA VEĻA "Prāta defragmentācija"

13.02. - 10.03.2020

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Segments 72. 2020, finieris, jaukta tehn., 14x12,5cm

LAURA VEĻA

Prāta defragmentācija


„Un es nonāku atmiņas laukos un plašajās pilīs, kur sakrāti neskaitāmi attēli no visa, ko vien atnesušas sajūtas. Tur noglabātas arī visas mūsu domas, gan pārspīlējot, gan pamazinot vai kaut kā citādi mainot sajusto. Tur nodots un noglabāts viss, ko vēl nav aprijusi un aprakusi aizmirstība. Kad es esmu tur, es pieprasu parādīt visus attēlus, kurus vien vēlos. Dažus parāda uzreiz, dažus meklē ilgi un gluži vai izrok no kaut kādām ļoti slepenām slēptuvēm, vēl kādi gāžas virsū bariem un, lai gan es meklēju un prasu pēc citiem, izlec priekšā, kā teikdami: “Varbūt mēs?” Augustīns.

No 2020. gada 13. februāra līdz 10. martam Māksla XO galerijā skatāma Lauras Veļas personālizstāde “Prāta defragmentācija”.
Gleznotāja jau vairākus gadus pievērsusies terminu „identitāte” un „laiks” pētniecībai, kā arī atmiņu pētniecībai laika kontekstā. Izstādes darbi atspoguļo novērojumus, kā mazie atmiņu kadri formē identitāti, kā katra atcerēšanās reize pārraksta vienu atmiņu kadru un, līdzīgi kā pārstāstot stāstus, laika gaitā mainās. Kā stāstītie stāsti veido fiktīvas atmiņas, kas ar mums nekad nav notikušas, un kā ar spilgtajiem stāstiem varam piemānīt paši sevi.

Reizēm sajūtu atmiņas kā “sekreķiku” spēli, ko bērnībā spēlējām. Ik pa laikam notraušu smiltis no tām, lai aplūkotu, kā tās laika gaitā mainījušās, vai arī mainījusies ir tikai mana attieksme pret tām?
Skatoties uz atmiņu pētniecības procesu, varam jautāt paši sev – kas ir mūsu identitātes atmiņas, īpašas bērnības vietas, kur viss bija iespējams?”
Laura Veļa.

Laura Veļas domāšanas virzienu ietekmējusi iepriekšējā izglītība informātikas tehnoloģiju un fizikas sfērā. Tādēļ izstādes nosaukumā izmantots datortehnoloģiju termins „defragmentācija”, kas ir process atmiņu failus sakārtošanai datu glabāšanas ierīcē.
Māksliniecei ir nozīmīga arī izvēlētā mākslas darbu forma. Kā “sekreķiku” kastīte tā ir piemērota atmiņu fragmentācijai un uzglabāšanai, un aicina skatītāju pienākt pavisam tuvu klāt. Ar savu atspoguļojošo virsmu darbi rada jaunu laiku, sintezētu no pagātnes tagadnes un tagadnes tagadnes.

Laura Veļa (1983) pēta identitātes un laika jēdzienus, kurus izmanto par idejisko pamatu saviem mākslas darbiem, atspoguļojot mūsdienu trauksmi un vienlaicīgi arī meklējot jaunu formu un tehniku.
Laura Veļa attīsta savu tehniku, apvienojot vecās skolas glezniecības un zīmēšanas tradīcijas ar jauniem materiāliem un medijiem. Galvenais radošais impulss nāk no sociālās vides un identitātes/laika pētījumiem un novērojumiem. Māksliniece atsaucas uz padomju okupācijas traumu ietekmi uz mūsdienu cilvēka identitāti, kā arī uz kvantu fizikas mitoloģiju.
Laura Veļa 2017. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības apakšnozari un ieguvusi Borisa un Ināras Teterevu fonda stipendiju maģistrantūras studijām. Kopš 2014. gada piedalījusies vairākās kopizstādēs Latvijā, Lietuvā un Vācijā, sarīkojusi 3 personālizstādes.
Māksliniece strādā ar plašu materiālu klāstu - visbiežākais izteiksmes veids ir glezniecība, ir veidojusi arī instalācijas, video mākslu, animācijas un performances.

Vairāk par izstādi:

https://arterritory.com/lv/vizuala_maksla/raksti/24594-kamer_neesmu_aizmirsis

https://arterritory.com/lv/vizuala_maksla/recenzijas/24613-idejas_un_atteli_atteli_un_teksti

https://www.diena.lv/raksts/kd/maksla/izpluduso-atminu-katalogs.-lauras-velas-izstades-_prata-defragmentacija_-recenzija-14236670

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/13.02.2020-zelta-kazas-atminu-lauskas-un-suna-dzive.id179939/

https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/labriit/laura-vela-personalizstade-prata-defragmentacija-pieversas-atmin.a126451/