Jaunumu Arhīvs

16.01. - 10.02.2020 TATJANA KRIVENKOVA. LEONARDS LAGANOVSKIS. Darbi no galerijas izstāžu kolekcijasi

16.01. - 10.02.2020

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

TATJANA KRIVENKOVA
LEONARDS LAGANOVSKIS

Darbi no Māksla XO galerijas izstāžu kolekcijas


Tatjana Krivenkova
Latvijas laikmetīgajā glezniecībā ir labi pazīstama gleznotāja ar izkoptu un smalku kolorīta izjūtu, savu izstrādātu glezniecības valodu. Viņa glezno dažādus gaismas atspīdumus – gaismas rotaļu uz atšķirīgas faktūras virsmām, gaismas atdalīšanos no tumsas un gaismas piesārņojumu. Tatjanu Krivenkovu interesē zemes ģeoloģiskā uzbūve un kristāli, melnie caurumi un gravitācija, zvaigznes un ziemeļblāzmas, magnētisms un enerģija, gaisma un tumsa.
Gleznotājas lielizmēra lazētie un matētie audekli ir gandrīz monohromi, toņu nianses izsaka vien nelieli, viegli otas triepieni. Mentālā līmenī Tatjana Krivenkova runā par prāta un gara attiecībām, kur ņirbošais triepiens būtu matērija, bet gaisma – garīgais līmenis.

Leonards Laganovskis ir viens no redzamākajiem konceptuālistiem Latvijā. Viņa darbi ir mīklas prātam, kas ir balstītas zinātnē, literatūrā, atmiņās, asociācijās. Leonarda Laganovska māksla ir nesaudzīgi aktuāla. Tajā līdzās pastāv ironija un tēlainība, un to tandēms veido vairākus uztveres slāņus. Katrs darbs ir intelektuāla vērojuma rezultāts.
Leonardu Laganovski saista viss jaunais, vēstures un šodienas procesi.
Pēdējos gados vairākās darbu sērijās Leonards Laganovskis "pētījis" zvaigžņu stāvokļa ietekmi uz zīmīgiem pasaules notikumiem.