Jaunumu Arhīvs

11.04. - 11.05.2019 KLĀVS LORIS "Iekšēji uz āru"

11.04. - 11.05.2019

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Tie runā aplī. 2019, audekls, akrils, tekstila pigments, laka, 200x150cm

KLĀVS LORIS

Iekšēji uz āru


Klāva Lora jaunākā izstāde “Iekšēji uz āru” konceptuāli turpina personālizstādē “Queen Before Your Eyes” (2018, “Māksla XO” galerija) aizsāktās tēmas un attīsta tālāk gleznotāja māksliniecisko rokrakstu, kurā dominē abstrakcija ar tās krāsu laukumu un ritmu kompozīcijām, triepieniem un dažādām faktūrām.
Jau strādājot pie iepriekšējās personālizstādes Klāva Lora abstrakcijās sāka parādīties netiešas tēlu aprises. Jaunākajos darbos ar nu jau atklāti izkristalizējušos tēlu sistēmu mākslinieks personificē dažādus iekšējos emocionālos un mentālos stāvokļus, piešķirot tiem būtņu apveidus un ķermeņus. Līdzīgi kā antīkajā mitoloģijā vai pagānu kultūrās, kur dažādām sajūtām vai iekšējiem stāvokļiem tika piešķirta sava dievība vai “stāsts”, arī Klāvs Loris ir secinājis, ka veidot dialogu ar konkrētu būtni ir vieglāk nekā ar abstraktu „es”.
Gleznojot mākslinieks arvien biežāk sācis aizdomāties, kādi spēki viņu ietekmē radīt tieši to, ko viņš rada. Vai mūs visus “vada” kāds labais tēls vai ļaunais dēmons? Cik liela loma mūsu dzīvē un darbos ir mums pašiem? Cik lielu ietekmi uz cilvēka darbībām un lēmumiem atstāj sociālās normas un sabiedrības spiediens? Vai mēs esam tikai roboti, kas izpilda kādas pavēles, nemaz to neapzinoties? Šīs pārdomas jaunākajos darbos ir personificējušās dažādos tēlos – gan labajā un ētiskajā, gan “tumšajā”, mistiskajā, šamaniskajā.
Šīs refleksijas par nekontrolējamajiem spēkiem, kas ietekmē katra personību, ir galvenā izstādes tematiskā vadlīnija. Tā ir ļoti pašizzinoša un personiska, taču vienlaikus visnotaļ universāla, jo ikkatrs reiz ir par to aizdomājies. Iedomātās būtnes, kas atradušas savu nosacīto veidolu uz audekla, katram var atgādināt kādus tikai sev zināmus vaibstus. (Jana Jākobsone / “Māksla XO” galerija)

Klāvs Loris (1988) beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju (2014). Kopš 2007. gada piedalās grupas izstādēs, sarīkojis 7 personālizstādes. 2015. gadā guvis starptautisku atzinību – Grand Prix balvu laikmetīgās mākslas biennālē “Eiropas jaunrade” Parīzē (JCE. Jeune creation Europeenne. Biennale d'art contemporain), kas ļāva gleznotājam uzturēties rezidencē Parīzē un sarīkot personālizstādi Briselē, galerijā Hangar H18.
Klāva Lora mākslinieka rokraksts vērojams viņa lielformāta darbos, kur gleznotājs nemitīgi eksperimentē ar tehnikām, apvienojot klasisko eļļas glezniecību ar modernākiem medijiem un materiāliem. Šo eksperimentu laikā Klāvs Loris attīstījis savu autortehniku, kurā tiek apvienota fotogrāfija, digitālā druka un klasiskā glezniecība.

Vairāk par izstādi:

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/11.04.2019-marko-metams-un-klavs-loris-galerija-maksla-xo.id156146/

https://www.diena.lv/raksts/kd/recenzijas/klava-lora-un-marko-meetamma-izstazu-recenzija.-pludinajumi-un-rakstitas-gleznas-14218644?fbclid=IwAR0YoKecw9DyabJWInWjgvRMiSEeA8feW4tWGC13RLnKZVyeMS5MpQaGWu4