Jaunumu Arhīvs

14.02. - 11.03.2019 MICHEL CASTAIGNET "Sievietes pasaule"

14.02. - 11.03.2019

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Ursula. 2019, kolāža, 40x30 cm

MICHEL CASTAIGNET

Sievietes pasaule


„Jau vairākus gadus esmu aizrāvies ar apkārtējās pasaules grafisku reducēšanu, meklējot jaunas sakarības starp zīmējumu un glezniecību. Jaunā gleznu sērija „Sievietes pasaule” („Frauenwelt”) zināmā mērā ir turpinājums manai iepriekšējai interesei par fotogrāfijas optisko dimensiju – attēla projekcijā un realitātes griezumā, ko rada foto rāmis. Kopš 2016. gada personālizstādes „Asfodeles” („Māksla XO” galerija) pamazām sāku zaudēt interesi par tāda veida reālismu, ko izraisa fotografēšanas process, par labu formu un krāsu līdzsvaram telpās.
Aizraujoties ar abstrakciju zīmējumos un gleznojumos uz stikla, meklēju veidu kā savest kopā abstrakciju ar figurālismu, vienlaicīgi saglabājot tos autonomus. Es nolēmu zīmēt pāri abstraktajām formām, kas veido gleznas fonu, viegli iezīmējot seju, kurai par iedvesmas avotu kalpoja ilustratora H.G. Pītera (H.G. Peter) radītais tēls – Brīnumsieviete (Wonder Woman). Vienā un tajā pašā gleznā sāku to attēlot vairākas reizes, un man iepatikās šis atkārtošanās efekts. Tagad šo grafisko glezniecības pasauli apdzīvo viena figūra, kas savā ziņā ir vispārināta persona. Tā šķiet pazīstama un tajā pašā laikā pilnībā atsvešināta no klasiskās cilvēka figūras koncepcijas, jo tās ķermenis ir formu krāvums.
Jo vairāk es gleznoju, jo vairāk mani pārsteidz efekts, ko izraisa šī unikālā persona, kas ir sieviete. Tajā ir kāda zinātniskās fantastikas sajūta, taču tā ir retro zinātniskā fantastika, jo seja acīmredzami ir no 1940. gadiem un izraisa asociācijas ar Marlēnu Dītrihu vai kādu viņas līdzinieci. Es izmantoju šo efektu, lai attīstītu savu kompozīciju un radītu pasauli, kas apšauba mūsu pašu pasauli,” Mišels Kasteņē, 2019.

Mišels Kasteņē (Michel Castaignet, 1971, Parīze, Francija) ieguvis Maģistra grādu estētikā un mākslas teorijā Midseksas Universitātē Londonā. Izstādēs piedalās kopš 2006. gada. Sarīkojis 14 personālizstādes un piedalījies vairāk nekā 40 grupas izstādēs Francijā, Latvijā, Krievijā, Austrijā, Lietuvā, Turcijā, Kazahstānā, Beļģijā, Lielbritānijā, Spānijā un Vācijā.
Regulāri eksponē savus darbus „Māksla XO” galerijā Rīgā un Nivet-Carzon galerijā Parīzē.
Šobrīd Mišels Kasteņē dzīvo un strādā starp Berlīni, Šampaņu un Sirakūzām.

Vairāk par izstādi:

http://www.arterritory.com/lv/teksti/recenzijas/8058-talas_skanas/

https://www.lsm.lv/raksts/kultura/maksla/spilgtas-krasas-latviesu-un-francu-gaume-aplukojamas-izstades-galerija-maksla-xo.a309607/

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/13.02.2019-divas-galerijas-tris-makslinieki-tris-izstades.id151394/