Jaunumu Arhīvs

26.07. - 21.08.2018. KLĀVS LORIS "Queen before your eyes"

26.07. - 21.08.2018

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Klāvs Loris

Queen before your eyes


Klāva Lora jaunākajā izstādē „Queen before your eyes”vērojamas atsauces uz dažādu pasaules mākslinieku darbiem un tēmām, kur dominē pirmatnējā, seksuālā enerģija.
„Cēlonis, doma, darbs, nulles punkts – secība, kas iezīmē šīs izstādes kopskatu. Gleznas pabeidzot, tām nav nekāda sociāla, kulturāla, politiska vai konceptuāla vēstījuma, tās ir jauns sākumpunkts. No pabeigšanas brīža mākslas darbs ir pašpietiekams un viss, kas atliek, ir to vērot. Radīšanas cēlonim ir nebūtiska loma uz skatītāja emocijām un tālākai interpretācijai par to. Relatīvs bezdomu stāvoklis būtu vērotāja triumfs.
Visaugstākais apziņas stāvoklis māksliniekam ir radīšanas brīdī, kuru sasniedzot mainās laika izpratne, zūd nepieciešamība pēc pārtikas, miega un citām ķermeniskām vajadzībām. Prātam ieejot hipfokusa stāvoklī, idejas kļūst skaidras, spilgtas un rodas viena pēc otras. Šāda veida apziņas plūsma vēsturē ir atzīta starp daudzām kultūrām un to skaidro kā “bezdarbības darbība” vai “darīšana bez darīšanas”.
Gleznas pabeidzot, tās kļūst neitrālas, jo iepriekš minētais stāvoklis tiek strauji pārtraukts un dažkārt pat rodas sajūta, ka darba autors būtu kāds cits. Sava veida atkarība, kurā ir vēlme atgriezties un būt radīšanas brīdī ilgāk.
Filozofijas un vēstures procesi, un pieejamā literatūra rada lielu ietekmi uz manu radošo darbību. Mums atstātais vizuālais un rakstiskais mantojums, kā arī nodotās vērtības, ietekmē mani personiskā līmenī. Būtiska radošā procesa sastāvdaļa ir teksts. Filozofu, domātāju un dažādu pasaules kultūru rakstos atrastie atslēgas vārdi un koncepti ir kā “mugurkauls” gleznām, no kura tālāk tie atvasināta darba vizuālā puse.
Savukārt vizuālo valodu – krāsu laukumu un ritmu kompozīciju, triepienu un faktūras – esmu aizguvis no tādiem mākslas virzieniem un māksliniekiem kā neoekspresionistiem Georga Bāzelica un Anselma Kīfera, abstraktā ekspresionista Frenka Stellas un colour field virziena pārstāvja Elsvorta Kellija,” Klāvs Loris.

Klāvs Loris (1988) beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju (2014). Kopš 2007. gada piedalās grupas izstādēs, sarīkojis 6 personālizstādes. 2015. gadā guvis starptautisku atzinību - Grand Prix balvu laikmetīgās mākslas biennālē “Eiropas jaunrade” Parīzē (JCE. Jeune creation Europeenne. Biennale d'art contemporain), kas ļāva gleznotājam uzturēties rezidencē Parīzē un sarīkot personālizstādi Briselē, galerijā Hangar H18.
Klāva Lora mākslinieka rokraksts vērojams viņa lielformāta darbos, kur gleznotājs nemitīgi eksperimentē ar tehnikām, apvienojot klasisko eļļas glezniecību ar modernākiem medijiem un materiāliem. Šo eksperimentu laikā Klāvs Loris attīstījis savu autortehniku, kurā tiek apvienota fotogrāfija, digitālā druka un klasiskā glezniecība.