Jaunumu Arhīvs

05.04. - 07.05.2018. HELĒNA HEINRIHSONE "Garām"

05.04. - 07.05.2018

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

HELĒNA HEINRIHSONE

GARĀM


“Savā jaunākajā personālizstādē ar krāsu laukumiem un nosacītām cilvēku figūrām risinu jūtu attiecību tēmu - satuvināšanās un attālināšanās vienam no otra, paslīdēšana garām, satikšanās vai vispār - nesatikšanās. Mīlestība, vienaldzība, naids.” Helena Heinrihsone.

Helēna Heinrihsone ir viena no spožākajām un daudzpusīgākajām gleznotājām Latvijā, kura strādā ne tikai eļļas glezniecībā, bet arī akvarelī, litogrāfijā, porcelāna apgleznošanā un animācijā. Viņas spēkos ir mainīties, doties nezināmajā, atklāt jauno un atkal atgriezties pie reiz atrastā. Izstādē „Garām” Helēna Heinrihsone no jauna atgriezusies pie lakonisma formā un krāsas simbolikas. Nav detaļu, ir tikai VIŅA un VIŅŠ – karstais pret karsto, siltais pret vēso, vēsais pret vēso – sarkanais, oranžais, violetais, zilais, zaļais, baltais. Tā ir Helēnas Heinrihsones pašradītā un skaidri nolasāmā tēlu un zīmju sistēma, kur sižeta būtība tiek uzsvērta caur formas un krāsas tīrību, uz ko arī balstās viss gleznas emocionālais un saturiskais vēstījums. (Ilze Žeivate)
Helēna Heinrihsone ir glezniecības ideāliste. Viņas pasaulē valda talants, iztēle, jūtas un pārdomas, un ticība, ka tam visam ir vieta mūsdienās. (Vilnis Vējš)


Helēna Heinrihsone beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju (1973). Viņas darbi atrodami publiskās kolekcijās– Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas Mākslinieku savienības muzejā (Rīga/Latvija), Ludviga muzejā (Ķelne/Vācija), Valsts Tretjakova galerijā (Maskava/Krievija), Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā (Ņūbransvika, Ņūdžersija / ASV), Latvijas Bankas mākslas kolekcijā un  Swedbank mūsdienu mākslas kolekcijā (Rīga / Latvija).

Izstādi atbalsta VALSTS KULTŪRKAPITĀLA FONDS

Vairāk par izstādi: 

https://www.diena.lv/raksts/kd/recenzijas/helenas-heinrihsones-izstades-recenzija.-starp-realitati-un-sajutam-14196381

http://arterritory.com/lv/teksti/recenzijas/7387-stasts_par_attiecibam/

https://www.youtube.com/watch?v=CJGwckYmmXE