Jaunumu Arhīvs

02.02. - 18.02.2018 IVARS HEINRIHSONS "Māksla no Latvijas. Ivara Heinrihsona donkihotiskie sveicieni Latvijas simtgadē"

02.02. - 18.02.2018

Museo El Posito

Plaza Posito 5, 13610 Campo de Criptana, Ciudad Real, Espana

Ivars Heinrihsons

Māksla no Latvijas. Ivara Heinrihsona donkihotiskie sveicieni Latvijas simtgadē


No 2018. gada 2. februāra līdz 18. februārim Spanijas pilsētas Kampo de Kriptana (Campo de Criptana) muzejā El Posito tiks aizsākta latviešu gleznotāja Ivara Heinrihsona ceļojošā izstāde "Māksla no Latvijas. Ivara Heinrihsona donkihotiskie sveicieni Latvijas simtgadē" (Arte de Letonia. Saludos de Ivars Heinrihsons al estilo quijotesco para Letonia en su Centenario), kas šī gada laikā apceļos Spānijas centrālā reģiona Kastija de la Manča (Castilla de la Mancha) pilsētas.
Izstāde ir daļa no Latvijas valsts simtgades svinību programmas, kas tapusi pateicoties Latvijas Republikas vēstniecībai Spānijas Karalistē sadarbībā ar Māksla XO galeriju (izstādes kuratore Ilze Žeivate).

Ivara Heinrihsona izstādi Kampo de Kriptanapilsētasmuzejā El Positoveido divas daļas – 10 zīmējumu sērija par Dona Kihota tēmu „Cīņa ar dzirnavām” un 11 gleznu cikls „Spānijas zīmes”, kas reflektē par spāņu kultūras ietekmi uz latviešu radošajām personībām, t.s., arī pašu Ivaru Heinrihsonu.


Zīmējumu sērija „Cīņa ar dzirnavām”, caur mākslinieka prizmu atklāj romānā pausto filozofisko ideju par personību un tās vietu pasaulē, kur straujais laika ritējums prasa, lai cilvēks dzīvotu un attīstītos tam līdzi, nevis kūļātos pagātnes ēnā, velti cenšoties atdzīvināt sen pagājušās nevajadzīgās tradīcijas. Kā to trāpīgi reiz sacījis “Dona Kihota” autors Migels de Servantess: "Ieskaties pats sevī, mēģini sevi izprast, un tā ir visgrūtākā izprašana, kādu vien var iedomāties. Izpratis pats sevi, tu neuzpūtīsies kā varde, kas gribēja līdzināties vērsim".

             

Estramadūra I. Estramadūra II. 2017, audekls,eļļa, 2x( 130x97 cm)

Savukārt  gleznu sērija „Spānijas zīmes” atspoguļo Ivara Heinrihsona ceļojumu iespaidus pa  Spāniju daudzu gadu garumā. „Tur ir Estramadūra - brauciens pa kalniem caur pelēkai, rasojošai gaisa masai. Monotona, nemainīgi dūmakaina daba, kā miglas valstībā. Pa šauru ceļu - no viena kalna uz otru, augšā - lejā. Koku stumbri mākonī, govis kā spoki. Sajūta kā ārpus laika.
Tur ir ceļš uz Gvadalupi un Campo de Criptana ar Dona Kihota dzirnavām. Pelēka diena, brīžiem saule caur mākoņiem. Vējš - tāds, ka kaut kur jāturas, lai neaizrauj. Servantess te ir bijis...”
tā Ivars Heinrihsons redz Spāniju un tās dabu, atklājot to savās gleznās.

Ivars Heinrihsons ir šī laika viena no spilgtākajām personībām latviešu tēlotājā mākslā - gleznotājs, spožs neoekspresionisma pārstāvis latviešu mūsdienu glezniecībā un daudzus gadus arī glezniecības profesors Latvijas Mākslas akadēmijā. Spāņu glezniecību Ivars Heinrihsons vairākkārt pētījis savos ceļojumos pa Spāniju, studējot gan mākslinieku darbus muzejos, gan apbraukājot viņu radošo vidi. Apmeklēt Spāniju viņam nozīmē pietuvoties Goijam, El Greko, Antonio Sauram ne tikai virtuāli, bet tiešā kontaktā - caur viņu mākslu, lokālo vidi, mentalitāti. Izjūtot tos kā savējos, kaut ģeogrāfiski atrodoties pretējās Eiropas pusēs.

Vairāk par izstādi:

http://www.mfa.gov.lv/spain/aktualitates/59056-vestniece-tiekas-ar-amatpersonam-ciudad-real-un-atklaj-celojoso-izstadi