Jaunumu Arhīvs

09.03. - 04.04.2017. IVETA LAURE "Intra"

09.03. - 04.04.2017

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Iveta Laure. Objekts Nr. 1. 2016

IVETA LAURE „INTRA”

 
„Galvenais dzīvē notiek mūsu iekšienē. Neatkarīgi no tā kā mēs to saucam – par prātu, apziņu vai zemapziņu. Šie procesi ārēji nav redzami. Tomēr uzskatu, ka tos var mēģināt attēlot vizuāli.

Tas, kas notiek mākslinieka galvā ir vistiešākajā veidā saistīts ar mākslas darba radīšanu. Eiforijas brīdis, kad vienā mirklī pēkšņi kļūst pilnīgi skaidrs, kas ir tas būtiskais ko vēlies paust pasaulei un caur kādu tēlu un materiālu to vislabāk var izdarīt. Mana konkrētā atklāsme radās saulainā maija nogales dienā ejot pārgājienā gar jūru un vērojot milzīgu peldošu gulbju baru. Pakāpeniski tam pievienojās pārējie motīvi.

Pēc eiforijas neizbēgami seko vilšanās. Tas, kas apziņā bija tik vienkāršs, mēģinot to materializēt iegūst neveiklas, samocītas formas. Kā atgūt domās skaidri redzamo organisko izteiksmi?!

Projekta INTRA galvenais atskaites punkts ir pati telpa – Kupola zāle. Tas ir visu darbu pamats – tumšās sienas un  griestos izgaismotais kupols – gaismas aplis.

Aplis simboliski apzīmē pilnību. Tā ir cilvēka uztverei ļoti dabiska forma, kas rada drošības sajūtu. Tas reizē ir abstrakts un konkrēts.
Aplis parādās vairāku objektu kompozīcijās gan kā ready-made priekšmets, gan kompozīcijas pamats. Tomēr tā nav izstādes dominante, ļoti svarīgs ir materiālu un tēlu savienojums – “Vieglie, romantiskie kreatora iztēles gulbji, iepretim smagajām, industriālajām demiurga ikdienas lietām”. Gara dzīve ar neizbēgamo ikdienas rutīnu.
Nozīmīga loma projekta koncepcijā ir mana personiskā roku darba klātbūtnei. Ķimerēšanās, kas prasa mieru, pacietību un ir “uz iekšu” vērsta darbība.
Koncentrēšanās kas ir jebkuras saprātīgas un jēgpilnas darbības pamatā. Soli pa solim, vārdu pie vārda, rakstu rakstā . . .” Iveta Laure, 2017.

* intra – iekšpus


Iveta Laure (1962) veido kolāžas, asamblāžas, vides objektus, ready-made objektus, strādā interjera dizaina un lietišķās grafikas jomās.
Iveta Laure beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas nodaļu un Vizuāli plastiskās mākslas meistardarbnīcu (1997). Rīgas Mākslas skolas pedagoģe. Izstādēs piedalās kopš 1989. gada. Aktīva izstāžu un simpoziju dalībniece. Sarīkojusi vairākas personālizstādes Latvijā un ārzemēs. Guvusi atzinību, piedaloties radošajās darbnīcās Zviedrijā, Islandē un Somijā.
Darbi publiskās kolekcijās - Starptautiskais Marka Rotko mākslas centrs (Daugavpils / Latvija), Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīga / Latvija), Austrijas Valsts kancelejas mākslas kolekcija (Vīne / Austrija).

Par izstādi vairāk:

http://www.arterritory.com/lv/teksti/recenzijas/6463-damu_gambits/

http://klasika.lsm.lv/lv/raksts/pasaza/ivetas-laures-un-magones-boleiko-personalizstades-grupas-izstade.a83522/

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/09.03.2017-lielais-spradziens-un-gara-dzive.id92568/

 

Izstādi atbalsta: