Jaunumu Arhīvs

19.10. - 17.11.2015 Ieva Iltnere "BĀBELE"

17.09. - 20.09.2015

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

"Jaunais muzejs" 2015, audekls/akrils, 200x170

Ieva Iltnere „Bābele”


„Salīdzinot ar vēsturisko Bābeli, Ievas Iltneres jaunajās gleznās uzburtā pasaule neliekas sveša un tāla. Māksliniece ir izmeklējusi mūsdienīgas detaļas un izsmalcināti iekļāvusi tās dabiskajā, neskartajā vidē. Tēli nav maskēti šodienas cilvēki. Tie dzīvo tajā vārdā nosauktajā pasaulē - Bābelē, kurai šodien varbūt vairs nav konkrētas atrašanās vietas, jo tā izpaužas norisēs, tā kļuvusi par visu pasauli, kur viss turpina sajaukties. Var abstrahēties no mūsdienu norisēm, un uz gleznām skatīties kā uz kaut ko autentisku, atklātu visās tā raibajās niansēs, tomēr arī tad darbos jūtams ietvertais saspringums un neizdibināmais, kur izskaidrojumu un atbildes rodam šī brīža realitātē.
Visi izstādes darbi šķiet savstarpēji saistīti, stāsti neiesākas un nebeidzas, tie notiek paralēli un visi kopā. Arī gleznieciskie motīvi darbos transformējas. Krūmu motīvs citviet var pārtapt par suni, par smalkām kurpītēm un matu rotām. Ieva Iltnere redz detaļas, nianses visapkārt, gan dabā, gan cilvēka radītajā un atklāj tās jaunās kombinācijās, kas gūst jaunas estētiskas kvalitātes un satura nozīmes. Izsmalcinātā, bagātīgā un rūpīgi pārvaldītā Ievas Iltneres glezniecības maniere un tehnika liek iedziļināties. Katru gleznu burtiski gribas aplūkot no viena stūra līdz otram. Uzmanību saista harmonija attiecībās starp pārdomāto detaļu smalkumu, precizitāti un pagleznojumu nejaušību burvību.
Atkal un atkal var aplūkot Ievas Iltneres darbus, katru atsevišķi un visus kopā, bet tik un tā nepamet sajūta, ka viss vēl nav ieraudzīts, katrs triepiens, laukums, detaļa un to saistības rada nebeidzamas variācijas kopēja estētiskā un satura nozīmju kaleidoskopā [...]” Renāte Berga.

Ar savu izsmalcināto glezniecību formā un kolorītā Ievas Iltneres daiļrade Latvijas mūsdienu glezniecībā ieņem nozīmīgu un paliekošu vietu. Vienmēr ejot līdzās ar laiku, Ieva Iltnere nav baidijusies eksperimentēt un vairākkārt mainīt savu glezniecisko stilu. Arī šobrīd Ievas Iltneres glezniecībā skatītājs var vērot jauno, vēl dzimstošo, kas iespējams nākamajos gados bagātinās iepriekšējos priekšstatus par Ievas Iltneres glezniecību.

Kopš 20. gadsimta 80. gadiem Ieva Iltnere piedalījusies vairāk nekā 85 nozīmīgās grupas izstādēs un sarīkojusi 21 personālizstādi Latvijā un ārvalstīs, iezīmējot savā daiļradē trīs nozīmīgus glezniecības periodus.

Intervijas ar Ievu Iltneri un recenzijas par izstādi "Bābele" skatīt:

http://lr1.lsm.lv/lv/raksts/kulturas-rondo/ievas-iltneres-babele.a58191/

http://arterritory.com/lv/teksti/intervijas/5120-kad_gleznoju,_man_galva_notiek_pingpongs

http://nra.lv/kultura/153408-saruna-visrazigakais-ir-pusmiegs.htm

http://www.diena.lv/kd/maksla/ieva-iltnere-gribas-sevi-izpuskot-ar-meru-protams-14116176

http://ltv.lsm.lv/lv/raksts/20.10.2015-ieva-iltnere-parego-nakotni.id58345/