Jaunumu Arhīvs

05.06. - 01.07.2014 Tatjana Krivenkova "DEKARTA MAIGUMS"

05.06. - 01.07.2014

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

"Piektais elements" 2014, audekls/eļļa, D-140

Tatjana Krivenkova

DEKARTA MAIGUMS

 

Izstāde ir mēģinājums radīt ideālu telpu, kas vērojumam piešķir pilnību.

Visus atklājumus izdarām vienatnē, un vēlme dalīties ir instinktīva. Parasti, salīdzinot ideālu un reālo īstenojumu, vilšanās liek strādāt tālāk.                                                                    

Galerija "Māksla XO" atrodas arhitekta Teodora Hermanovska projektētā nama pirmajā stāvā. Te kādreiz bija iekārtota baznīca, uz kuru otrajā ekspozīcijas zālē norāda kupols.

No kupola atvasināju rondo formātu. Gleznoju sērijās, iztēlojoties skatītāja kustību. Gleznojot skatītājam, ideālā izstāde ir manā prātā. Tā ir atvērta un brīva telpa kā Dekarta reizinājumā, kurā no "labi konstruētām" divām kopām – galīgas un bezgalīgas kopas – rodas bezgalīga kopa. Kopu teorijas pēta diskrētā matemātika, diskrēts – ne tikai slēpjams, bet arī uzticīgs, uzmanīgs un smalkjūtīgs.   

“Sadošanās ar Svešo ir baisa, tā prasa kaisli un drosmi. Ja paliekam dzīvi, esam uz vienu paaudzi nodrošinājuši savai mazajai pasaulei harmoniju”, saka dzejnieks Uldis Bērziņš.                                     

Izstāde ir vieta, kurā skatīties un redzēt.

                                                                                                Tatjana Krivenkova, 2014.

 

Krāsa un gaisma ir Tatjanas Krivenkovas galvenais temats un primārais elements. Māksliniece nav ieinteresēta tīrā, monohromā glezniecībā, bet mijējdarbībā starp caurspīdīgu un lazētu krāsu niansēm, kas slāņos pārklājas vai saplūst viena ar otru.

Sev raksturīgā stilā Tatjana Krivenkova eksponē smalku toņu pārpilnību - vietām īpaši piesātinātu, citur - vairāk izkliedētu. Tas rada zaigojošu, dinamisku, virtuāli trīsdimensionālu laukumu, kas ir spējīgs skatītāju “ievilkt” pilnīgā krāsu fenomena vērošanā.

 

Tatjana Krivenkova beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu (1988) un maģistra studijas Grafikas apakšnozarē (2010). Sarīkojusi 23 personālizstādes un piedalījusies vairāk kā 15 grupas izstādēs Latvijā un ārzemēs. Par personālizstādi "Gaismas atdalīšana no tumsas" Māksla XO galerijā (10.03. - 05.04.2011) Tatjana Krivenkova tika izvirzīta Purvīša balvai 2013.

Tatjanas Krivenkovas darbi atrodas kolekcijās - Latvijas Nacionālā mākslas muzejā (Rīga, Latvija), Rīgas Porcelāna muzejā (Rīga, Latvija), Latvijas Mākslinieku savienības muzejā (Rīga, Latvija), Pedvāles brīvdabas mākslas muzejā (Pedvāle, Latvija), Swedbank mūsdienu mākslas kolekcijā (Rīga, Latvija).