Jaunumu Arhīvs

28.06. - 24.07.2012. Ilze Neilande GĀJIENS AR ZIRGU

28.06.2012. - 24.07.2012.

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

"Priekšnesums" 2012, audekls/akrils, 80x80

Ilze Neilande "Gājiens ar zirgu"

„Māksla XO” galerijā no 28.06. – 24.07.2012

Ilzes Neilandes jaunākā personālizstāde "Gājiens ar zirgu" skatītājiem piedāvās desmit jaunas gleznas, kurās māksliniece apliecina sev joprojām aktuālu un saistošu minimālu izteiksmes līdzekļu pielietojumu – askētisku kolorīta un figuratīvo risinājumu, kas pieļauj arī zināmu vispārinājumu tēla traktējumā un ļauj vairāk akcentēt saturiskos aspektus.

Ar it kā ierobežotu tēlu sistēmu – zirgu, ākstu, sievieti, Ilze Neilande cenšas pēc iespējas pilnīgāk izteikt savu šodienas laika izjūtu un sapratni par sev būtiskām lietām. Izvēlētie tēli nav nejauši. Tie ir izkristalizējušies ilgākā laika posmā un kļuvuši par domubiedriem – būtnēm, ar kurām dalīt domas, sajūtas, spēku, vājumu – visplašāko emociju gammu un kuru konsekvencē vai mainīgumā gleznotāja cenšas rast pamatojumu savam iekšējam dvēseles stāvoklim un mākslinieciskajam redzējumam.

Tā ir īpašā noskaņa, ar kuru Ilzes Neilandes darbi – gleznas un litogrāfijas, vienmēr saistījuši skatītāja uzmanību. Noskaņa, kuru viņas gleznās rada samtainā gleznas virsma, melnpelēkā krāsu palete, pustoņu trauslums un tikko apjaušamo tēlu klātbūtne. Noskaņa, kas harmoniski sabalansē monumentalitāti un trauslumu, satura dramatismu ar apvaldītu un izsmalcināti niansētu pelēko krāsu gammu.
Nekādas uzspēles vai nejaušības.

Ilze Neilande dzimusi 1959. gadā, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju, Borisa Bērziņa meistardarbnīcu. Darbības joma – glezniecība, litogrāfija, pedagoģija.

Kopš 1982. gada piedalījusies vairāk nekā 90 grupas izstādēs Latvijā un ārzemēs, sarīkojusi 11 personālizstādes.

Ilzes Neilandes darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Swedbank mūsdienu mākslas kolekcijā (Latvija).                                                                                              

Ilze Žeivate, 2011.