Jaunumi

31.05. - 26.06.2012. Laris Strunke & Eva Lange SIRDS UN MĀJAS PAMATS

31.05.2012. - 26.06.2012.

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Laris Strunke & Eva Lange
SIRDS UN MĀJAS PAMATS

Māksla XO galerijā no 31.05. – 26.06.2012

„Māksla XO” galerija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Zviedrijas vēstniecību Latvijā un Latvijas Republikas Ārlietu ministriju no 2012. gada 31. maija līdz 26. jūnijam Rīgā prezentē Zviedrijā dzīvojošā latviešu izcelsmes gleznotāja Lara Strunkes un zviedru tēlnieces Evas Langes izstādi „Sirds un mājas pamats”, ar pašu mākslinieku piedalīšanos.

Ievērojamais latviešu izcelsmes gleznotājs, Zviedrijas Karaliskās Mākslas akadēmijas Goda loceklis, Latvijas Republikas IV pakāpes Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Laris Strunke (1931, Rīga) joprojām ir viens no pašiem ievērojamākiem Zviedrijas māksliniekiem, gleznotājs ar pasaules vārdu, uzticīgs abstraktai gleznošanas manierei, kura daiļrade pieskaitāma pie Eiropas abstraktās glezniecības virsotnēm.

Savu bērnību Laris Strunke pavadīja Vecrīgā – Mārstaļu ielā kopā ar ģimenes draugiem – Aleksandru Čaku, Antu Klinti, Kārli Padegu, bet kā gleznotājs viņš izveidojās jau Zviedrijā, un šodien viņa darbnīca iekārtota bijušajā Zviedrijas karaļa oranžērijā senajā Hāgas parkā, Stokholmas pievārtē. Lara Strunkes glezniecība izceļas ar ziemeļniecisku skarbumu, monumentalitāti, vērienīgumu, formas skaidrību un lakonismu, ritmu un tonāli noskaņotu un emocionālu gleznojumu. Viņa gleznas jāuzņem kā darbība, kas rada kontaktu ar ieeju dabas pasaulē. Ja seko līdzi autora radīšanas priekam, ja uzticas viņa izjūtām, viss kļūst pavisam vienkāršs. Dominējošie pamatmotīvi viņa gleznās ir daba, telpa, forma, zīme, situācija.

Lara Strunkes darbiem - gan lielajām eļļas kompozīcijām, gan tušas gleznojumiem, ierosmes gūtas dabā. Viņa ainava ir Ziemeļzemes krasts – Gotlandes jūras piekraste un Īslandes klinšu grēdās un sniega pārkares, ko mākslinieks savās gleznās noved līdz zīmei. Darbi atklāj mākslinieka priekšstatus par laiku un telpu, radot plašuma izjūtu paša izraudzīto formu un izmēru ietvaros, ļoti pietuvinātos tuvplānos.

Laris Strunke ir Zviedrijas Karaliskās Mākslas akadēmijas Goda loceklis.

Kopš 1959. gada mākslinieks ir rīkojis personālizstādes dažādās Zviedrijas pilsētās, kā arī piedalījies grupu izstādēs Zviedrijā, Norvēģijā, Itālijā, Meksikā, Dānijā, Ungārijā, Ķīnā, Somijā, Kanādā, Latvijā, Īslandē, Vācijā, Austrālijā, Brazīlijā.

Lara Strunkes darbi atrodas daudzās privātās un publiskās mākslas kolekcijās Zviedrijā – Stokholmas Modernās mākslas muzejā, Nacionālajā mākslas muzejā Stokholmā, Gēteborgas Mākslas muzejā, Malmes Mākslas muzejā, Skiču muzejā Lundā, Vasteras Mākslas muzejā, Linkopingas Mākslas muzejā, Eskilstunas mākslas muzejā, Tehnikas muzejā Laholmā, kā arī Ungārijas Nacionālajā galerijā Budapeštā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Swedbank mūsdienu mākslas kolekcijā Rīgā.

Laris Strunke apbalvots:
2003. gadā - Latvijas Republikas IV pakāpes Triju Zvaigžņu ordenis,
2002. gadā - Latvijas Mākslinieku savienības zelta medaļa,
2002. gadā - Egona Lundgrēna medaļa (Zviedrijas Karaliskā Mākslas akadēmija),
2001. gadā - Prinča Eižena medaļa (Zviedrija)

 

Zviedru tēlnieces Evas Langes (1935, Stokholma) darbi pieskaitāmi pie vispārliecinošākajiem minimālisma mākslas paraugiem, kas līdzās uzsvērti vienkāršo formu lakonismam un materiāla tīrībai koncentrē sevī arī spēcīgu emocionālo vētījumu. Par sev tuvāko materiālu, īpaši apjomīgajiem izstāžu darbiem, māksliniece izvēlējusies speciālu tēlniecisko ģipša masu. Mazāku izmēru skulptūras tiek īstenotas marmorā, alabastrā, granītā vai stiklā, bet vides darbi – granītā. Un lai tas būtu cilindrs, apaļīgs apjoms, vertikāla vai horizontāla piltuvveida forma (izmēros no piecpadsmit centimetriem līdz pat diviem metriem), visi darbi izpildīti skrupulozi un pedantiski precīzi. Zviedru mākslas kritiķis Kurts Askers Evas Langes skulptūras pielīdzinājis atvērtiem un aizvērtiem ziedu kausiem, kas dod patvērumu mājas, rokas, zieda un lietus būtībai. Viņas darbi ļauj mums iegrimt arī balti mirdzošā ģipša iekšējā būtībā, tajā pašā laikā saglabājot neapstrīdamu robežu. Evas Langes pasaules redzējums ir daudznozīmīgs, emocionāli izjusts un miera caurstrāvots pārdzīvojums, kas izteikts ar tēlniecisko materiālu palīdzību.

Latvijā Eva Lange pazīstama ar savu dalību un darbiem pirmajā starptautiskajā tēlniecības kvadrinnālē „Rīga ‘92”, kurā māksliniece saņēma laureātes diplomu un uzaicinājumu nākamās kvadrinnāles laikā 1996. gadā Rīgā sarīkot personālizstādi. Eva Lange ir veidojusi arī darbu Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja pastāvīgajai ekspozīcijai, kurai kopš 2006. gada pievienojusies apjomīga, ap 1,5 metrus augsta, sārtā granītā kalta Evas Langes skulptūra „Tulpe”.

Eva Lange ir Zviedrijas Karaliskās Mākslas akadēmijas Goda locekle.

Kopš 1964. gada Eva Lange regulāri rīkojusi personālizstādes un piedalījusies grupu izstādēs daudzviet Eiropā un saņēmusi nopietnus apbalvojumus. Viņas darbi atrodas daudzās privātās un publiskās kolekcijās – Stokholmas Modernās mākslas muzejā, Nacionālajā mākslas muzejā Stokholmā, Gotlandes mākslas muzejā, Gēteborgas mākslas muzejā, Aizrobežu mākslas muzejā Rīgas Birža, kā arī pilsētvidē daudzās Zviedrijas pilsētās.

Izstādes kuratore, „Māksla XO” galerijas vadītāja
Mg. Art. Ilze Žeivate

 

Izstādi atbalsta: