Jaunumu Arhīvs

04.04. - 01.05.2012. Vineta Kaulača "ABSORBCIJA"

04.04.2012. - 01.05.2012.

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

"Pusdienlaiks" 2012, audekls/akrils, 150x120

Vineta Kaulača „Absorbcija”

Māksla XO  galerijā no 04.04. – 01.05.2012

 

Izstāde „Absorbcija” ir mēģinājums pieskarties tam, kas tik cieši notur skatienu raugoties aizgājušā laika liecībās un fotogrāfijās. Laika plūsmai, kas 70.gadus iezīmē kā bērnības teritoriju, un turpinājumu atrod šodienas telpā, kas reiz skatīta bērna acīm. Gaismai, kura absorbēta un vēl ir atrodama dažādas kvalitātes melnbaltajās fotogrāfijās, ko glabā gandrīz katrs noteiktai paaudzei piederīgs ģimenes albums.

Laika un pieredzes gabaliņi krājas nepārtrauktā plūsmā blīvi nosedzot pirmos iespaidus. Katrs mirklis atdala pagātni no tagadnes, tagadni no nākotnes un, šķiet, vienīgi atmiņa spēj savienot un virzīt šo plūsmu tā, lai izbrīvētu secīgu vietu esošajam brīdim.

Par zināmu atskaites punktu gleznu sērijai izvēlētas fotogrāfijas, kuru motīvi vienlaikus ir ļoti personiski un tajā pašā laikā ir liecinieki piederībai noteiktam laikam un telpai. Jo mazāk skaidrības sniedz attēls, jo ilgāk skatiens kavējas. Atmiņa cieši saista cilvēka pagātni, tagadni un nākotni, ļaujot piedzīvot laika secīgumu un orientēties telpā. Ar atmiņas palīdzību reproducētais notikums ir radījis pavisam jaunu vietu, līdz šim apziņā neeksistējušu telpu, lai arī sākotnējās koordinātes ir atrodamas telpas un laika kartē. Glezniecības process gaismai un laikam piešķir fizisku taustāmu substanci, ļaujot tam pieskarties.

                                                                                                                                   Vineta Kaulača, 2012.

 

Vineta Kaulača dzimusi 1971. gadā Rīgā. Absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju. Papildus studējusi Berlīnes Mākslas Universitātē Vizuālās Komunikācijas nodaļā (UdK , Vācija) un Valsts Humbolta Universitātē Foto un Glezniecības nodaļā Arkeitā, Kalifornijā (ASV).

Par personālizstādi "Vingrinājums mnemonikā" galerijā "Māksla XO" (2011. gada 13. janvāris - 8. februāris) Vineta Kaulača izvirzīta prestižajai Purvīša balvai 2013.

 

Vinetas Kaulačas darbi atrodas daudzās publiskās kolekcijās:

Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs, Rīga, Latvija
Art in Embassies. ASV vēstniecība Rīgā, Latvija
Eiropas Parlamenta kolekcija, Brisele, Beļģija
Federculture, Roma, Itālija
Swedbank mūsdienu mākslas kolekcija, Rīga, Latvija
Unibankas kolekcija, Rīga, Latvija
DNB bankas kolekcija, Rīga, Latvija

Privātkolekcijās ASV, Austrijā, Čehijā, Īrijā, Francijā, Latvijā, Lielbritānijā, Meksikā, Slovākijā, Somijā, Šveicē, Vācijā.