Jaunumu Arhīvs

12.01. - 06.02.2012. Olga Šilova "Sapņu kalendārs 2012"

12.01.2012. - 06.02.2012.

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Janvāris - Amēlija Erharte

Olga Šilova SAPŅU KALENDĀRS 2012
Tēlniece un koncepcijas autore: Olga Šilova, fotogrāfi: Jānis Deinats, Aigars Altenbergs, datorgrafika: Viesturs Staņislavskis.

Māksla XO galerijā no 12.01. - 06.02.2012.

Sievietes tēls kā popkultūras neatņemams elements nes sevī virkni asociāciju: laikmets, vide, stils, vēsturiski notikumi. Olgas Šilovas izstādes „Sapņu kalendārs 2012” koncepcija paredz pretēju principu. Šoreiz identitātes meklējumi noris pilsētas vidē, bet sieviešu tēli piešķir pieļautajām fantāzijām antropomorfu formu. Dažādu laikmetu un kultūru skaistuma ideāli (Nefertiti, Amelia Erharte, Milosas Venēra, Ļubova Orlova, Geiša, Princese Diāna, Parvati, Pamela Andersone, Afrodīte, Merlina Monro, Madam de Pompadūra, Žozefīne Beikere, Jaunava Marija), dievietes vai slavenības, atpazīstamas un arhetipiskas parādās Rīgas pilsētas telpā, savam tēlam semantiski piemeklētā - atbilstošā vidē.

Izstādes ekspozīciju veido 12 inscenētas fotogrāfijas – kalendāra lapas un 12 skulptūras. Lai pastiprinātu popkultūrai raksturīgas iezīmes, paredzēta neliela sienas kalendāru tirāža un skulpturāla instalācija – ar multiplicētu skulpturālu tēlu kopijām.

Izstāde „Sapņu kalendārs 2012” apvieno tēlniecību, fotogrāfiju un priekšmetisku instalāciju. Līdzīgi kā projektā „Sapņu kalendārs 2011”, kas tikai prezentēts LNMM izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā, modeles lomā ir pati autore Olga Šilova.

Veicot radošu, eksperimentālu un pētniecisku programmu, māksliniece panāk jaunu, negaidītu Rīgas pilsētas redzējumu, liekot skatītājam izjust realitātes nobīdi. Pašironiskā valodas formā atgādinot skatītajam par vides un cilvēka saistību un savstarpējo ietekmi.

 

Izstādi atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds