Jaunumi

01.06. - 27.06.2017 ENTONIJS FARŪ "Kas ir tavā prātā"

01.06. - 27.06.2017

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Neapstrīdētā nostaļģija. 2017, finieris, eļļa, akrils, 30,5x37,5cm

Entonijs Farū (Anthony Faroux)

KAS IR TAVĀ PRĀTĀ / WHAT’S ON YOUR MIND


No 2017. gada 1. jūnija līdz 27. jūnijam Rīgā, “Māksla XO” galerijā, būs skatāma franču gleznotāja Entonija Farū (Anthony Faroux) personālizstāde, kas aptvers visjaunākos mākslinieka darbus, kas tiek gatavoti īpaši Rīgai. Tās būs vairāk nekā 30 neliela izmēra gleznas, kas tiks izstādītas „Māksla XO” galerijas baltajā zālē. Izstādes atklāšanā 2017. gada 1. jūnijā piedalīsies arī pats mākslinieks.

Entonijs Farū strādā glezniecības, filmu un video jomā, kā arī spēlē improvizācijas mūzikas grupā „Squares and Triangles” (Londona). Kā atzīst mākslas kritiķi, Entonija Farū klasiskās tradīcijās balstītā glezniecība, kas izceļas ar izjustu un smalku kolorītu, atklāj svaigu, daudzveidīgu un mūsdienīgu skatījumu uz glezniecību kā tematu šodien.

Entonija Farū gleznas top pakāpeniski, vairāku sesiju rezultātā, kamēr tiek sasniegts punkts, kad tās var atstāt “pastāvēt” pašām par sevi. Galvenais Entonija Farū mērķis ir nonākt līdz punktam, kad krāsa pārstāj izskatīties tikai pēc krāsas, tā kaut kādā veidā izzūd, ļaujot nodoties sava veida kinestētiskai uztverei. Par laukumu diskusijai starp prātu, mediju un roku gleznotājam kalpo koks, kartons, audekls vai stikls. Gala rezultāts visbiežāk atklāj līdz abstraktai formai novestu priekšmetu savstarpēju metafiziku. Taču tas ir viegli atpazīstams. Mūsu vizuālā pieredze vedina mūs domāt par konkrētiem objektiem, vietām, dzīvniekiem vai cilvēkiem. Gleznas virsma tiek izmantota kā laukums, kur satikties Entonija Farū galvenajiem varoņiem. Attēlos ietvertās abstraktās formas atgādina cilvēku savstarpējo mijiedarbību un  lietu izkārtojumu pasaulē: konfrontāciju, intimitāti, pievilcību, pilsētas nomali vai militāras zonas, vai vienkārši priekšmetus uz plaukta.
Katrai gleznai Entonijs Farū dod nosaukumu, kas veido saisti starp gleznām un ideju, mijiedarbībai notiekot starp attēlu un (ne)noteiktu kontekstu. Nosaukumi rodas, atsaucoties uz laikmetīgo mākslu, ziņām no plašsaziņas līdzekļiem, popkultūru u.t.t.
Raksturojot savus darbus un sevi, Entonijs Farū citē Žoržu Braku (Georges Braque):
"Tas, kas ir vērtīgs gleznā, ir tieši tas, par ko neviens nav spējīgs runāt."
un: "Es nedaru to, ko es gribu. Es daru to, ko es varu."


Entonijs Farū dzimis diplomātu ģimenē 1971. gadā Eksanprovansā, Francijā. Mākslinieks uzaudzis starp Vidusjūru un Ņujorku. Apmeklējis skolu Libānā un Marokā. Studējis Francijā (Daiļo mākslu skolā Marseļā; Lietišķā mākslas skolā Strasbūrā) un 2007. gadā absolvējis Karalisko mākslas akadēmiju Londonā. Gadu uzturējies un strādājis Britu Skolas rezidencē Romā (2007-2008) un Durhamas katedrāles rezidencē Lielbritānijā (2010-2011).

Entonija Farū darbos jūtamas gan pirmshelēnisma, gan modernisma ietekmes, kas atsaucas Džordžo Morandi (Giorgio Morandi), Anrī Matisa (Henri Matisse) un Filipa Gastona (Philip Guston) daiļradē. Kopš 2006. gada Antonijs Farū piedalījies 25 starptautiskās grupu izstādēs Eiropā un sarīkojis 5 personālizstādes. 2013. gadā ieguvis Jerwood Painting Fellowship, kas katru otro gadu tiek pasniegta 3 jauniem gleznotājiem, dzīvojošiem Lielbritānijā, piešķirot 10 000 mārciņu lielu prēmiju un iespēju viena gada laikā strādāt kāda ievērojama gleznotāja vadībā, un sarīkot ceļojošo izstādi pa Lielbritāniju. Par Entonija Farū mentoru kļuva rakstnieks un gleznotājs Fabians Pīks (Fabian Peake, 1942). Tās nebija tikai skolnieka un skolotāja attiecības, bet izvērtās par savstarpēju sadarbību, kur Entonijs Farū palīdzēja Fabianam Pīkam rediģēt skaņu darbus. Gala izstādē „Jerwood Space” Londonā, kas notika pēc gadu ilgušā darba, Entonijs Farū izveidoja instalāciju, kur apvienoja filmu, skaņu un glezniecību, tādā veidā saliekot kopā attēla fragmentus, kas atspoguļo to, kā cilvēki tiek galā ar selektīvo atmiņu un to, kā objekti var izrādīties mūsu pagātnes pieredzes pārpalikumi.
Šobrīd mākslinieks dzīvo un strādā starp Franciju un Dāniju.

Baltijas reģions Entonijam Farū nav svešs. Pirmā saskare notika 2009. gadā, kad viņš piedalījās Polymer Factory rezidencē Tallinā, kas ir alternatīva, multidisciplināra kultūras telpa ar mākslinieku studijām un rezidenci, iekārtota bijušajā Padomju Savienības rotaļlietu fabrikā Polymer. Tajā pašā 2009. gadā Entonijs Farū Tallinā piedalījās grupas izstādē "Animal Collective" ar instalāciju–performanci, kas noritēja Tallinas Mākslas namā.

Savukārt Latvijas publika nedaudz tika iepazītināta ar Entonija Farū darbiem –gleznām un kolāžām - 2014. gada izstādē „till the end of it” (Māksla XO galerija), kur tie tika izstādīti kopā ar Kristapa Ģelža, Mišela Kasteņē (Michel Castaignet) un Džona Kornu (John Cornu) darbiem. Šī būs Entonija Farū pirmā solo izstāde Latvijā.