Jaunumi

15.09. - 18.09.2016. POSITIONS BERLIN 2016

15.09. - 18.09.2016

Postbahnhof am Ostbahnhof

Starsse der Pariser Kommune 8, 10243 Berlin

Māksla XO galerija POSITIONS BERLIN 2016

 

Kirils Panteļejevs "Krusteniskās saites" 2016, silikons, 160x130x110 cm

Laikā no 2016. gada 15.-18. septembrim Mākslas nedēļas ietvaros Berlīnē norisināsies starptautiskā mākslas mese POSITIONS BERLIN 2016 (http://positions.de/ ), kas šobrīd ieņem lielākās mūsdienu mākslas meses vietu Berlīnē – ar 74 atlasītām mākslas galerijām no 13 valstīm.
Savā trešajā pastāvēšanas gadā mese norisināsies vēsturiskajā Postbahnhof Berlin ēkā. POSITIONS BERLIN piedāvā atklāt starptautisko mākslas ainu ar tās daudzpusīgajiem konceptiem un jaunajām idejām, prezentējot ne vien laikmetīgās mākslas, bet arī pēckara mākslas un klasiskā modernisma pārstāvjus.

Savu ekspozīciju Māksla XO galerija POSITIONS BERLIN 2016 veidojusi no četru latviešu mākslinieku – Ievas Iltneres, Tatjanas Krivenkovas, Pauļa Liepas un Kirila Panteļejeva - jaunākajiem darbiem, kas atspoguļo trauksmaino šodienu Eiropā un pasaulē, savstarpēji šķērsojot daudzas tautas un kultūras. Katrs no māksliniekiem to redz nevis kā apokalipsi, bet kā ikdienu, ko saucam par dzīvi.

Kirils Panteļejevs (1969) galvenokārt darbojas tēlniecībā - gan tradicionālās, gan netradicionālās izpausmēs, gan tādās, kas atrodas tālu no tēlniecības.
Skulptūrā „Krusteniskās saites”, „gumijas cilvēks“ ir tēls, kas atspoguļo indivīda pretrunīgo un iekšējo cīņu pārpilno eksistenci vienlaicīgi gan garīgās, gan materiālās dimensijās. Viņš ir kā gumijas espanders, nostiepts starp dažādiem poliem, un katra viņa ķermeņa daļa veido savu simbolisko vektoru, kas parāda tiekšanos dažādu vērtību virzienā. Ar šo tēlu mākslinieks arī akcentēt rietumniecisko attieksmi pret cilvēka ķermeni civilizācijas vēstures gaitā, kur tas tiek pastāvīgi plosīts starp materiālām un garīgām galējībām.

Tatjana Krivenkova (1964) ir labi pazīstama gleznotāja ar izkoptu un smalku kolorīta izjūtu. Viņa glezno dažādas gaismas refleksijas – gaismas spēli uz dažādām virsmām, gaismas atdalīšanos no tumsas un gaismas piesārņojumu. Matētie un lazētie audekli, kas ir gandrīz monohromi, savu krāsu nianšu bagātību ieguvuši ar nelielu otas triepienu palīdzību. POSITIONS BERLIN 2016 ekspozīcijai gleznotāja sagatavojusi 9 gleznu ciklu „Visuma čuksti”.

Paulis Liepa (1978) savas grafikas sauc par projektu Dzīve un raksturo tās kā savu dienasgrāmatu. Mākslinieks ir izvēlējies strādāt kologrāfijas un kartona griezumu tehnikās. Pauļa Liepas darbi apvieno vienkāršību un nopietnību, asprātību un jauku joku par „lielās mākslas” koncepciju un grafikas mākslinieka interesi par ideālo attēlu.
Paulis Liepa pievērš uzmanību ikdienišķām lietām un valodas vizuālajām zīmēm. Viņa darbi izskatās it kā tie nākuši no pagātnes, tikuši kaut kur aizmirsti un ir noskrāpēti un pārklāti ar putekļu kārtiņu, taču tagad atraduši savu vietu pie sienas. Jaunākajos darbos līdzās ikdienas mantībai iespraucas arī tēmas, kas vairāk saistāmas ar karu un politiku.

Ieva Iltnere (1957) ir viena no Latvijas ievērojamākām mūsdienu gleznotājām, kura izkopusi savu neatkārtojamo un atpazīstamo glezniecības stilu. Savos darbos māksliniece runā par mūsdienu fetišiem un ikonām, ko mēs tik ļoti apbrīnojam. Ievas Iltneres gleznas vienlaicīgi ir gan ornamentālas un estētiski skaistas, gan ironisks mūsu laika dokumentējums.
Savos jaunākajos darbos no izstādes „Bābele” Ieva Iltnere atskatās uz pasaules daudzveidību un krāšņumu, lietojot vārdu „Bābele” drīzāk kā metaforu, nevis negatīvu konotāciju. Ar sev raksturīgo ironijas devu māksliniece pieskaras tēmām no politikas līdz pat modei, antropoloģijai un etnogrāfijai, ļaujot katram atrast sev ko tīkamu starp šiem dažādajiem sižetiem.

Ieva Iltnere "Divas meitenes" 2015, audekls/akrils, 190x180 cm

 

 Māksla XO galerija pateicas projekta atbalstītājiem: