Jaunumi

18.02. - 15.03.2016. Kristaps Zariņš "DĀRZS"

18.02. - 15.03.2016

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

"Dārzs" 2015, papīrs/jaukta tehn., 135x47 cm

Kristaps Zariņš „Dārzs”


Pēc trīs gadu pārtraukuma Rīgā, Māksla XO galerijā būs skatāma Kristapa Zariņa jaunāko darbu izstāde “Dārzs”.

Jau zināmā Kristapa Zariņa glezniecība šeit atklājas pavisam jaunā veidolā - pēdējā gada laikā mākslinieks pievērsies glezniecībai uz papīra jauktā tehnikā ar akrilu un akvareli. Jauns ir ne tikai glezniecībā izmantotie materiāli, bet tas, ka pats gleznotājs, sev nemanot mainījies. Tā pati krāsu bagātība un reālismā balstītā forma, kas arī jaunajos darbos ir un paliek sievietes tēls, tikai viss ar pavasara gaisu un dienvidu sauli kopā sajuacies – debesis bez neviena mākoņa un teju sajūtams dienas vidus karstums. Kristapam Zariņam raksturīgie pastozie otas triepieni ieguvuši caurspīdīgumu, fiziski tādi nemaz neesot. Tur, kur iepriekš eļļas glezniecība nostājās plaknē, tagad iespīd gaisma, ko tīri formāli sniedz vietām no krāsas brīvas baltās papīra virsmas. Arī sievietes tēls tik tikko saskatāms, augu un ziedu vijās ieslēpts vai aiz koku stumbru violētajām ēnām paslēpies.

Kristapa Zariņa glezniecība vienmēr ir bijusi atraisīta, jaunajos darbos “it kā kāds smagums būtu nomests nost”, tā ir pilna vitalitātes, bet vienlaicīgi arī iekšēja miera. Piesātinātie siltie sarkanie, brūnie, dzeltenie toņi atkāpušies, to vietā vibrējošas violetu, zaļu, dzeltenu un zilu krāsu toņu kombinācijas (Ilze Žeivate, 2016).

 

Kālab gleznot...? Viens izskaidrojums ir, lai pēdējā glezna būtu tikpat laba vai labāka nekā pirmā. Un tās pirmās gleznas vērtība palielinās, ja visu mūžu turpini gleznot. Ja uzglezno vienu un pēc tam nodarbojies ar sēņu lasīšanu, tad tā glezna arī paliek par sēni. Vai arī jānomirst. Kā Kazākam. Tādēļ vajag gleznot visu dzīvi, turēt otu stāvu, lai grūti vāku uzlikt,” Kristaps Zariņš.


“Mākslas un dārzu attiecības ir īpašas. Katrs dārzs ir cilvēka roku radīts un estētiskajiem priekšstatiem pakļauts dabas atveidojums. Katrs dārzs ir mākslas darbs. Tomēr katrs dārzs ir arī Ēdenes dārza simbolisks attēls. Atmiņas par mūsu mītisko pirmsākumu. Vai mēs tajā jebkad atgriezīsimies?” (Andris Teikmanis, 2016)

 

Kristaps Zariņš beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (1986). Kopš 1994. gada ir profesors Latvijas Mākslas akadēmijā; kopš 2007. gada – Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors. Sarīkojis vairāk nekā 20 personālizstādes un piedalījies grupu izstādēs visā pasaulē.
Kristapa Zariņa darbi atrodas publiskās kolekcijās -  Latvijas Nacionālā mākslas muzejs (Rīga, Latvija),  Latvijas Mākslinieku savienība (Rīga, Latvija), Mākslas Fonds (Maskava, Krievija), Krievijas kultūras ministrijas kolekcija (Maskava, Krievija), Krievijas Mākslas akadēmijas kolekcija (Maskava, Krievija),  medicīnas sabiedrība ARS mākslas kolekcija (Rīga, Latvija), Swedbank mūsdienu mākslas kolekcija (Rīga, Latvija)