Jaunumi

26.03. -26.04.2015 1. Kauņas starptautiskā grafikas biennāle 2015

26.03. - 26.04.2015

M. Žilinskas mākslas galerija Kauņā

Kauņas gleznu galerija

LATVIEŠU MĀKSLINIEKI 
LIENA BONDARE, MAIJA KURŠEVA, LĀSMA PUJĀTE, TATJANA KRIVENKOVA,
GUNTARS SIETIŅŠ, PAULIS LIEPA

1. KAUŅAS STARPTAUTISKAJĀ GRAFIKAS BIENNĀLĒ

26.03. -26.04.2015

Laikā no 2015. gada 26. martam līdz 26. aprīlim Kauņā norisināsies 1. Kauņas starptautiskā grafikas biennāle.
Tās organizatori Lietuvas Mākslinieku savienības Kauņas departaments – tās vadītājs Gintautas Vaičys un mākslas kritiķe Dr. Kristina Budrytė-Genevičė ;
Biennāles kurators – grafiķis Evaldas Mikalauskis.
Latvijas ekspozīcijas kuratore – Ilze Žeivate, Māksla XO galerija.

Kaislība uz klasiskajām grafikas tehnikām – linogriezumu, kokgrebumu, sietspiedi, ofortu un citām – sapulcēs kopā visus māksliniekus. Tā pati vecā izvēle un vairakkārt pārbaudītā tehnika atklās modernās pasaules stāstus un tās vērtības. Šī dualitāte un līdzāspastāvēšana starp senāko un jauno izteiksmes veidu – ir biennāles koncepta pamatā un nosaukumā „Kultūras Līnija” („Culture Line”). Līnija ir viena no galvenajām grafikas komponentēm, tas ir pamats visu lietu sākumam. Māksliniekiem jāiemācas ar to sadzīvot un pierast pie tā. Līnija tika izmantota jau senajos laikos. Ar tās ekspresiju pietika, lai atklātu vēstures svarīgākās zīmes un simboliku. Tikai aplūkojot līnijai raksturīgās iezīmes, mēs iegūstam priekšstatu par senajām tehnikām un to skaistumu. Līnija tiek izmantota arī mūsdienās, taču tās spēks un ietekme senajās tehnikās ir krietni vien samazinājusies. Tas ir iespējams – savienot vecmeistaru tehnikas ar šodienas kultūru tā, lai grafikas darbi atklātu ne tikai skaistumu un harmoniju, bet būtu arī būtisks, skaidrs un tiešs mūsu laika spogulis. Biennāles izstādēs dominēs krāsaini linogriezumi, kokgrebumi, sietspiedes, oforta, mecotintas un citas tehnikas. Dažas Biennāles dienas tiks veltītas izglītojošām programmām, uz kurām ieradīsies viesi no dažādām valstīm. Uzmanība tiks vērsta uz japāņu papīra izgatavošanu un grafikas tehnikām. Visiem apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt savu roku grafikas novilkumos ar roku.

Gan izstādes, gan izglītojošie pasākumi notiks ne tikai Kauņā, bet arī Jonavā, Šauļos un Klaipēdā. Biennāles norises vietas:
Kauņas muzejos - M. Žilinskas mākslas galerijā un Kauņas gleznu galerijā - ekspozīcija, izglītojošie pasākumi, performance atklāšanas pasākumā. Vizuāla un akustiska satura performances norisināsies M.Žilinskas mākslas galerijas pirmā stāva telpās, kā arī izies pilsētvidē – Brīvības alejas sākumposmā. Performanču dalībnieki: eksperimentālās elektroniskās mūzikas un vizuālās mākslas grupa „Bionics”, alternatīvās mūzikas grupa „Sovijus”, Kauņas Stīgu Kvartets, Kauņas deju teātris „Aura”.
Jonavas Kultūras Centrs
: Biennāles ekspozīcija un izglītojošā programma.
Šauļu Mākslas Galerija
: Biennāles ekspozīcija.
Klaipēdas Kultūras Komunikāciju Centrs
: izglītojošā programma.

Latvijas ekspozīciju veidos sešu mūsdienu autoru darbi –
Guntara Sietiņa jaunākās mecotintu sērijas „Melnais aplis” un „Raksti”, Maijas Kurševas sietspiedes sērija „Mātes līnija”, Lienas Bondares 13 darbu sērija no cikla „Kunst > ikdienas nekas”, Pauļa Liepas kologrāfijas, Lāsmas Pujātes un Tatjanas Krivenkovas litogrāfijas.