Jaunumi

27.11.2014 - 06.01.2015 Ilze Raudiņa "IEDABA"

Ilze Raudiņa „IEDABA“

Māksla XO galerijā 27.11.2014  – 06.01.2015


"Bailes" 2014, audekls/eļļa, 100x120

 


"Krustceles" 2014, audekls/eļļa, 75x135

 

Mani ļoti iedvesmo daba un procesi tajā - tur redzu brīnumu un pasaku pasauli, kas ir dzīva manī vēl no bērnības.
Bieži dabu redzu kā iekapsulētu absolūtu laimes brīdi. Daba ir kā svētnīca, pārdomu un radošuma vieta, jo īpaši piejūras - aiz Kolkas raga un Slīteres mežos. Man patīk būt vietās, kur mazām liētām ir vērtība. Tas padara dzīvi reālāku - sīkās lietas dara dzīvi lielāku.
Manu uzmanību saista arī grafiskie ritmi dabā - kā satiekas horizonta līnija ar ceļa līniju un to krustpunktā izaudzis mazs kociņš, kā savstarpēji spēlējas krāsu, formu un līniju ritmi, vai arī bērzu infantīlie, kontrastējošie tēli utt., kopiespaids rodas mazliet sirreāls un amizants.
Es un daba, vai cilvēks un daba, ir manas dvēseles pasaules redzējuma paskaidrojums. Sapludinot abus tēlus kopā, atspoguļojas psiholoģiskie pārdzīvojumi cilvēka dzīvē, tur ir bailes, sapņainība, ilūzijas, skaistums, ticība, aizdomas, mīlestība.
Gleznoju savas izjūtas, vērojot visaptverošo kosmisko dabas skaistumu un baisumu saistībā ar visu dzīvo. Katru gleznu veidoju kā atsevišķu stāstu, ļaujoties subjektīvām šā brīža emocijām un aktualitātēm.
Vērot kosmiskos procesus man apkārt, tos apbrīnot un sajust, ir manā iedabā.
                                                                                                            Ilze Raudiņa, 2014.

 Ilze Raudiņa ir gleznotāja ar nostabilizējušos, no citiem atšķirīgu rokrakstu: viņas gleznas ir „skatītājam draudzīgas”, tomēr ilgāk aplūkotas, uzdod ne vienu vien mulsinošu jautājumu. Konkrētais, detaļās izstrādātais, viegli stilizēts zīmējums kopā ar plašas amplitūdas krāsu paleti ļauj domāt, ka gleznots „no dabas” vai „kā dzīvē”, bet pirmajam iespaidam seko vēlme iedziļināties atkāpēs no reāla dabas tēlojuma, atklājot neparastas iztēles radītu pasauli.
Viscaur vienmērīgais līniju asums izkliedē skatienu, neļaujot tam uzreiz atpazīt veidu, kādā māksliniece vienkāršu sižetisku gleznojumu pārvērš ireālā, alegoriskā vēstījumā. Stilistika, kas vienlīdz atgādina vecmeistaru gleznas un pasaku ilustrācijas, savienojas ar pēkšņiem „ieraudzījumiem”, veidojot pretrunīgu, reizē ironisku un pabaisu noskaņu.
Glezniecība, ko māksliniece pati saista ar dabas vērojumiem un subjektīvo emociju pasauli, laikietilpīgā izpildījumā saglabā pēkšņa, paradoksāla mirkļa iespaidu, radot intelektuāli minamus rēbusus.
                                                                                                                Vilnis Vējš, 2014.

Ilze Raudiņa beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu (1992 - 1998); ieguvusi maģistra grādu, studējot gleznotāja A. Naumova un K. Zariņa glezniecības meistardarbnīcā (1998 – 2000).  Izstādēs piedalās kopš 1992. gada.