Jaunumi

03.07. - 29.07.2014. Kristīne Luīze Avotiņa CEĻOJUMS

03.07. -29.07.2014

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Kristīne Luīze Avotiņa "Tūlīt mēs būsim" 2014, audekls/eļļa, 170x170

Kristīne Luīze Avotiņa " Ceļojums "

Izstādes iecere radās 2013. gada pavasarī, kad divus mēnešus gleznoju Parīzē, bet izstādes nosaukumu izdomāju nedaudz vēlāk, brīdī, kad skaidri sapratu, ko vēlos uzgleznot. Ceļojumi vienmēr bijuši nozīmīga manas dzīves daļa, kas ļāvuši man pilnveidoties gan kā gleznotājai, gan kā cilvēkam. Gleznojot darbus šai izstādei, es nonācu pie atziņas, ka pati dzīve ir ceļojums, jo nejauši sāku attālināties no konkrētu iespaidu attēlošanas. Dažās no gleznām esmu uzgleznojusi savas sajūtas, kas man radušās it kā ikdienišķās dzīves situācijas. Brīdis, kad satieku sev mīļu cilvēku un viņš mani noskūpsta, draudzenes kāzas, Dries van Noten izstāde Parīzē, glāze šampanieša un draugu smiekli, tēva atsūtīts foto no mūsu lauku mājām ar dārzā tikko uzziedējušu rododendru. Šo mirkļu iespaidā uzgleznoju gleznu “Visu, kur esi Tu” un “Nones man zvaigznes”, bet par vienu no centrālajiem izstādes darbiem man ir kļuvusi glezna “Leduspuķe”. Glezna ar dreifējošu aisbergu, ap kuru ir izplaukuši magoņu ziedi.
Es mēdzu reizēm par daudz aizdomāties par nākotni, to, cik daudz tajā ir nezināmā. Gleznā “Leduspuķees vēlējos uzgleznot sajūtu, ka nezināmais ir skaists, ka no tā nav jābaidās, bet jāļaujas, tāpat kā mīlestībai un ceļojumam.
Izstādei esmu uzgleznojusi arī divu cilvēku portretus, viens no tiem ir mans pašportrets. Bet tie, lai paliek kā mazs pārsteigums līdz izstādes atklāšanai!
Izstādē CEĻOJUMS būs skatāmi darbi, kas tapuši šī gada pirmajos sešos mēnešos. Tajos būs attēloti mani ceļojuma iespaidi no Parīzes, Barselonas un Latvijas. Dzīve ir ceļojums!

                                             Kristīne Luīze Avotiņa, 2014.

 

Kristīne Luīze Avotiņa ir jaunākās paaudzes latviešu gleznotāja ar ļoti agri un mērķtiecīgi izkoptu spilgtu rokrakstu. Jau savās pirmajās izstādēs, mācoties J. Rozentāla mākslas skolā, gleznotāja pārsteidza ar filigrāni izstrādātiem tušas zīmējumiem. Šobrīd viņas audeklos ieraugām košas, pasakainas ainavas, romantiskus dārzus un parkus, ziedu tuvplānus. Māksliniecei ir svarīga katra gleznā attēlotā kompozīcijas detaļa, kas tiek rūpīgi nostrādāta, izmantojot gaismēnas modelējumu. Ikviens autores darbs ir kā fragments no nereālas ideālās pasaules, kurā viss ir gaismas, ziedu un miera pārpilns un cilvēks dzīvo harmonijā ar dabu. (Ilona Arne)