Jaunumi

28.06. - 24.07.2012. Michel Castaignet TRANZĪTS

28.06.2012. - 24.07.2012.

Galerija "Māksla XO"

Elizabetes iela 14, Rīga, LV 1010

Michel Castaignet "Pēdas" 2011, audekls/eļļa,92x73

Mišels Kasteņē ( Michel Castaignet )

Transit / Tranzīts

Māksla XO galerija no 28.06. – 24.07. 2012

„Māksla XO” galerija jau otro reizi publikai piedāvā franču gleznotāja Mišela Kasteņē personālizstādi Rīgā. Izstādes atklāšanā tiks prezentēts retrospektīvs mākslinieka darbu katalogs.

„Tranzīts”/„Transit” ir izstāde par vietām, kuras mēs apmeklējam, vietām, kuras mēs šķērsojam, šīs vietas var būt gan fiziskas, kā ainava vai valsts, bet tik pat labi tās var būt metafiziskas, kā domas vai kāda mākslas teorija.

Šajās gleznās Mišels Kasteņē iepazīstina ar jaunu veidu kā veidot glezniecisku kolāžu, apvienojot attēlus un domas. Gleznā “BMPT snapshot” mākslinieks izmantojis atrastu amatiera foto attēlu un pārveidojis to stingri pēc nelokāmā „režģa” principa, kas raksturīgs 60.gadu franču minimālisma pārstāvjiem Daniels Burens (Daniel Buren), Juna Parmontje (Yuna Parmentier), Olivers Mose (Olivier Mosset) un Niele Toronī (Niele Toroni).

Sadursme, kas norisinās starp cilvēku, ainavu un grafiskajām svītrām gleznās „Pāreja”/„Traversée” un „Pēdas”/„Trace” sākotnēji šķiet kā alegoriska versija par ceļotāju un tādēļ varētu būt vienkāršota versija par Gasparu Frīdrihu (Gaspard Friedrich), figūru, kas izvietota ainavā, bet līnijas, kas krusto attēlu atver plaisas attēlojumā un atklāj to, ko foto attēls nevarēja atklāt. Tā ir kā apakšējais slānis zem redzamās pasaules – un tas liek domāt vai figūra ir ienākoša vai aizejoša no ainavas, ienākoša vai aizejoša no attēlojuma pasaules.

Noteiktais paņēmiens, ko Mišels Kasteņē  pielieto savās gleznās ir pielīdzināms ”definīcijām/ metodēm”, kuras ieviesa Klods Ruto (Claude Rutault), bet viņa darbu figurālais raksturs atver durvis uz sarežģīto interpretāciju, ko mākslinieks ir piedāvājis kā gleznu, domu, ideju.

Izstāde „Tranzīts”/„Transit” vienlaicīgi ir gan ceļojums 60.gadu mākslas vēsturē, gan ceļojums uz vietām, kuras mākslinieks nekad nav redzējis, bet tomēr bijis spējīgs tās atveidot pateicoties atrastajiem foto materiāliem.

Pēdējos gados Mišels Kasteņē  izstādījis savus darbus prestižos mākslas projektos un izstādēs:
„Pirms Jūsu acīm…” - IUFM Šamonta, Francija / 2012
„Ultratmiņas VI” – Neatkarības pils, Astana, Kazahstāna / 2012
„Mītomānijas” – Nivet - Carzon galerija, Parīze, Francija / 2011
„In Memoriam Eiropa” – Māksla XO Galerija, Riga, Latvija/ sadarbībā ar FKC / 2011
„Ultratmiņas IV” – 12. Stambulas biennāle – Franču Institūts, Stambula, Turcija / 2011
Kabinets „Litogrāfi „ – Māksla XO Galerija, Rīga, Latvija / 2011
„Ultratmiņas II” – RuArts galerija, Maskava, Krievija/ sadarbībā ar FKC / 2010
„Ultratmiņas” – Rosphoto, Nacionālais Krievu Fotogrāfijas centrs, Sanktpēterburga, Krievija/ sadarbībā ar FKC / 2010

 

Par izstādi lasīt: http://www.arterritory.com/lv/teksti/300_vardos/1302-300_vardos_salda_garlaiciba/